ျပည္ပေရာက္ ျမန္မာေတြထဲမယ္ ပဲျပဳတ္ မႀကိဳက္တဲ့သူ အေတာ္နည္းမယ္လို႔ ေျပာရင္၊ သေဘာတူမယ့္သူ အေတာ္မ်ားမယ္လို႔ ထင္ပါတယ္။
ပဲျပဳတ္ ႏူးႏူးအိအိကေလးကို ပဲဆီေမႊးေမႊးေလး ဆမ္း၊ ဆားကေလး ျဖဴး၊ ထမင္းၾကမ္းနဲ႔ အဆာေျပ စားမလား.. နံျပားနဲ႔ တီးမလား..။ ေကာက္ညွင္းေပါင္းနဲ႔ ေလြးမလား.. မုန္႔ဟင္းခါးနဲ႔ ဝါးမလား..။ ဒါမွမဟုတ္ ဆီပူပူထဲ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နႏြမ္းမႈန္႔၊ ဆား၊ ထမင္းၾကမ္းန့ဲ ပဲျပဳတ္ေလး ထည့္လွိမ့္ၿပီး ထမင္းေၾကာ္လုပ္ ဆြဲမလား.. အလြယ္တကူ ဝယ္လို႔ရတဲ့ ေပါင္မုန္႔ အျဖဴထည္နဲ႔ပဲ ၿပီးစလြယ္ ႀကိတ္မလား.. ဘယ္လိုပဲစားစား ပဲျပဳတ္ရဲ့ အိဆိမ့္တဲ့ အရသာက စဲြမက္စရာပါ။
ျမန္မာျပည္မွာဆို ပဲျပဳတ္ ေႏြးေႏြးအိအိေလးကို ေန႔စဉ္ မနက္ေစာေစာ လြယ္လြယ္ ဝယ္စားလို႔ရေပမဲ့၊ ျပည္ပမွာေတာ့ လြယ္လြယ္ မရႏိုင္ပါဘူး။ ဝယ္လို႔ရခဲ့ရင္လည္း ၾကာရွည္ခံေအာင္ ေရခဲေသတၱာထဲ အခဲထား သိမ္းၿပီး၊ စားခါနီးမွ ေႏႊးစားေလ့ရွိၾကတာပါ။ ဒါေၾကာင့္ အရသာက ျမန္မာျပည္မွာလို ကြက္တိ မတူႏိုင္ပါဘူး။ ကိုယ္တိုင္ ပဲေဖာက္ၿပီး ျပဳတ္မယ္ဆိုရင္ေတာင္ ျပဳတ္နည္း မမွန္ရင္၊ ပဲက မအိပဲ ဆတ္ေတာက္ေတာက္နဲ႔မို႔ စားလို႔ စိတ္တိုင္းမက် ျဖစ္ရျပန္ပါတယ္။
က်ေနာ္ကိုယ္တိုယ္လည္း ခ်က္နည္းျပဳတ္နည္း စာအုပ္မ်ဳိးစုံထဲက နည္းေတြေရာ၊ ဟိုလူဒီလူေတြ ေပးတဲ့ နည္းစံုေတြနဲ႔ပါ ႏွစ္ေပါင္းၾကာျမင့္စြာ စမ္းသပ္လာခဲ့တာ၊ စိတ္တိုင္းမက်ႏိုင္ပဲ ရွိေနရာက၊ ေနာက္ဆံုးမွာ လုလုရဲ့ ဘေလာ့ဂ္က နည္းနဲ႔ မိတ္ေဆြတစ္ေယာက္ တေလာကမွ ေပးတဲ့နည္း ႏွစ္နည္းနဲ႔ က်မွ အဆင္ေခ်ာပါေတာ့တယ္..။ လုလုရဲ့နည္းက ျပဳတ္ၿပီး ျပန္ေပါင္းရတာမို႔ လက္ဝင္ေပမဲ့၊ အက်က္ညီၿပီး ပဲလံုးလည္း ပိုလွပါတယ္။ က်ေနာ့္မိတ္ေဆြရဲ ့နည္းကေတာ့ အေညွာက္ေဖာက္ၿပီးသား ပဲကို၊ လွ်ပ္စစ္ထမင္းအိုးထဲ ထမင္းခ်က္သလို ေရခန္းျပဳတ္ ခ်က္ရတာမို႔ အလြန္လြယ္ကူလွပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ အက်က္ နည္းနည္းမညီတတ္သလို၊ ပဲလံုးက လုလုရဲ့နည္းေလာက္ မလွဘူးလို႔ ထင္ပါတယ္။ ဘာဘဲျဖစ္ျဖစ္ အလြယ္ခ်က္ခ်င္ရင္ေတာ့ အခုေရးျပမဲ့နည္းကို စမ္းၾကည့္ေပါ့..။ ကဲ.. ေပရွည္ေနၿပီဗ်ာ။ ပဲ စ ေဖာက္ၾကရေအာင္..။
၁။ အေလးခ်ိန္ ႏွစ္ေပါင္ (2 lb) ရွိတဲ့ ကုလားပဲလံုး ( Yellow Peas ) ေတြကို၊ မုန္႔ဖုတ္ဆိုဒါမႈန္႔ ( Baking Soda ) လဘက္ရည္ေဖ်ာ္ဇြန္း တစ္ဇြန္းစာ ( 1 Teaspoonful ) နဲ႔ ေရမ်ားမ်ားေရာၿပီး ၈ နာရီေလာက္ စိမ္လိုက္ပါ။ (၁၀နာရီေလာက္ အထိလည္း စိမ္လို႔ ရပါတယ္) စစခ်င္း စိမ္တဲ့အခါ ေရက ပဲလံုးမ်က္ႏွာျပင္ အထက္ လက္ ေလးငါးတစ္ေလာက္ အနည္းဆံုးရွိရပါမယ္..။
၈ နာရီေလာက္ စိမ္ၿပီးရင္ ေရ ႏွစ္ထပ္ေလာက္ေဆး၊ ဆန္ခါနဲ႔ စစ္ထားပါ။ အေညွာက္မရွိတဲ့ ပဲျပဳတ္ဘဲ အလြယ္ အျမန္စားခ်င္တယ္ဆိုရင္ အခုလို ဆိုဒါ ေရနဲ႔ တစ္ညစိမ္ၿပီးတာနဲ့ ခ်က္လို႔ရေနပါၿပီ..။ (ဒါဆို အမွတ္စဥ္ ၂ ကို ေက်ာ္ဖတ္ပါ။)
အဲ.. အေညွာက္ကေလးနဲ႔မွ ကဗ်ာဆန္ဆန္ စားခ်င္တယ္ဆိုရင္ေတာ့..
ခ်ည္ စြပ္က်ယ္သား (သို့) တီရွပ္လို ပိတ္စမ်ဳိးကို ေရ စိုစိုစြတ္ၿပီး၊ ဆန္ခါထဲက ပဲလံုးေတြအေပၚ ျဖန္႔အုပ္လိုက္ပါ။ ဒါမွမဟုတ္ တီရွပ္ကိုယ္ထည္ကို တစ္ဖက္ပြင့္အိတ္လိုလုပ္၊ ပဲလံုးေတြကို ထည့္ထုပ္ၿပီး ေရစိုစို စြတ္လိုက္ရင္လည္း ျဖစ္ပါတယ္။ တစ္ရက္ခြဲကေန ႏွစ္ရက္အထိ အဝတ္ စိုဖန္႔ဖန္႔နဲ႔ အဲ့ဒီအတိုင္းထားပါ။ အဝတ္ စိုဖန္႔ဖန္႔ျဖစ္ေနဖို႔ ေရခဏ ခဏ ဖ်န္းေပးစရာ မလိုပါဘူး။ တစ္ရက္ ၂ႀကိမ္ (သို႔) ၁၂ နာရီျခား တစ္ခါေလာက္ အဝတ္စေပၚ ေရစိုစို ဖ်န္းေတာက္ေပးရင္္ လံုေလာက္ပါၿပီ။ ေရခဏ ခဏ ဖ်န္းရင္၊ ေအာက္ဖက္ေရာက္ေနတဲ့ ပဲလံုးေတြ ေရဝပ္ၿပီး ပုပ္ကုန္တတ္ပါတယ္။ တစ္ရက္ေလာက္ ၾကာရင္ ပဲလံုးေတြမွာ အေညွာက္စို႔စို႔ေလးေတြ စထြက္တာ ေတြ႔ရလိမ့္မယ္။ ဒါဆိုရင္ ကိုယ္ေဖာက္တဲ့ ပဲ အဆင္ေခ်ာဖို႔ ေသခ်ာေနၿပီေပါ့။ အေညွာက္ရွည္ရွည္ ႀကိဳက္တတ္ရင္ ႏွစ္ရက္၊ အေနေတာ္ဆို တစ္ရက္ခြဲေလာက္ ေစာင့္ရင္ ရပါၿပီ။ ကိုယ့္စိတ္ႀကိဳက္ ပဲေညွာက္အ႐ွည္ ရၿပီဆိုရင္ ျပဳတ္ဖို႔ အဆင္သင့္ျဖစ္ၿပီေပါ့။
ဆိုဒါနဲ႔ တစ္ည စိမ္ၿပီးသားပဲေတြကို အခုလို ေရစိုအဝတ္နဲ႔ အုပ္ထားရင္.. အေညွာက္ထြက္လာမယ္..။
တစ္ရက္သား အေညွာက္ ----- တစ္ရက္ခဲြသား ----------- ႏွစ္ရက္သား
၂။ ဆိုဒါ ေရနဲ႔ တစ္ညစိမ္ထားတဲ့ ပဲရိုးရိုး (ဒါမွမဟုတ္) အေညွာက္ေဖာက္ၿပီးသား ပဲေတြကို ေရေဆးၿပီး၊ ("ဆန္ဆယ္လံုးဆံ့") လွ်ပ္စစ္ထမင္းအိုးထဲ ေရမပါဘဲ ထည့္ထားပါ။
ဇလုံတစ္ခုထဲကို (ထမင္းအိုးနဲ႔ တြဲပါလာတဲ့) ၆-ေအာင္စ ပလတ္စတစ္ ဆန္ခ်ိန္ခြက္ (6 oz measuring cup) ငါးခြက္စာ (ပဲအျပဳတ္ခံတဲ့ေပၚမူတည္ၿပီး ၆ ခြက္အထိ) ေရထည့္ပါ။ အဲဒီ ေရထဲကို...
(က) 'သၾကားအညိဳရင့္ရင့္' (Dark Brown Sugar) လဘက္ရည္ေဖ်ာ္ဇြန္း ၁၂-ဇြန္း ( ပဲျပဳတ္အေရာင္ လွေစဖို႔ပါ။ ပဲအခ်ဳိလည္း ပိုေလးေစတာေပါ့..။ အညာထန္းလ်က္ ညိဳညဳိမည္းမည္း အၾကမ္းကို အရည္ေဖ်ာ္ သံုးႏိုင္ရင္ အေရာင္ ပိုလွေစပါလိမ့္မယ္။ ထန္းလ်က္သံုးမယ္ဆို ေရအသင့္အတင့္နဲ႔ ႀကိဳၿပီး အမိႈက္သလဲကင္းစင္ေအာင္ စစ္၊ အေအးခံၿပီးမွ သံုးပါ။ ထန္းလ်က္ရည္ သုံးမယ္ဆိုရင္ မူလေရခြက္ခ်ိန္ ၆ခြက္စာထက္ မမ်ားေစဖို႔လည္း သတိျပဳပါ။ )
(ခ) 'ျပာရည္'လို႔ေခၚတဲ့ (Potassium Carbonate & Sodium Bi-Carbonate Solution) အရည္ လဘက္ရည္ေဖ်ာ္ဇြန္း ႏွစ္ဇြန္းစာ ထည့္ၿပီး ('သားစိုး'လို) 'ေရာသမေမႊေလး' လုပ္ေပးပါ။ ( မွတ္ခ်က္ ။ ။ ျပာရည္ မ႐ွိရင္ မုန္႔ဖုတ္ဆိုဒါမႈန္႔ကိုပဲ လဘက္ရည္ေဖ်ာ္ဇြန္း တစ္ဇြန္းစာေလာက္ အစားထည့္ပါ။ ျပာရည္၊ ဆိုဒါမႈန္႔မ်ားရင္ ခါးၿပီး ပဲျပဳတ္အရသာ ပ်က္တတ္ေၾကာင္းလည္း အထူးသတိျပဳပါ။)
ၿပီးရင္ အဲဒီ သမရည္ကို လွ်ပ္စစ္ထမင္းအိုးထဲက ပဲလံုးေတြေပၚ ျဖန္႔ေလာင္းလိုက္ပါ။ ( မွတ္ခ်က္ ။ ။ ထည့္လိုက္တဲ့ သမရည္က ပဲ တဝက္သာသာေလာက္ဘဲ ျမဳပ္ေနပါလိမ့္မယ္။ အဲဒီလို ေရစပ္စပ္ ေရနည္းနည္းနဲ႔ဘဲ ခ်က္ရမွာပါ..)
(ဂ) 'ပဲဆီ' သံလြင္ဆီ (Olive Oil)၊ အျခားစားသံုးဆီ တမ်ဳိးမ်ဳိး ဟင္းခ်ဳိေသာက္ဇြန္း ၂ ဇြန္း ၃ဇြန္းေလာက္ အေပၚကဆမ္းၿပီး ခလုတ္ႏွိပ္ ခ်က္လိုက္ေပေတာ့..။ ( မွတ္ခ်က္ ။ ။ ဆီထည့္ရင္ ေရဆူတဲ့အခါ မေဝက်ေစဘူး။ ဒါေၾကာင့္ ဆီထည့္ဖို႔ လံုးဝမေမ့ပါနဲ႔။)
႔
အထူးသတိထားရမွာက - ေရဆူပြက္ေနတုန္း အဖုံး လံုးဝ (လုံးဝ) မဖြင့္ပါနဲ႔ (က်က္အားေပးမယ့္ အေငြ႔ ေလ်ာ့သြားလိမ့္မယ္..)။ ဆူၿပီး လွ်ံက်လာမဲ့ ေရေတြကို သုတ္ရုံကလဲြလို႔၊ အဖုံးဖြင့္ၿပီး ေမႊဖို႔ မႀကိဳးစားပါနဲ႔ (ပဲလံုးေလးေတြခမ်ာ ဝတ္လစ္စားလစ္ ျဖစ္သြားလိမ့္မယ္..)။ ခလုတ္ တက္တက္ခ်င္းမွာလည္း အဖုံး ခ်က္ခ်င္း မဖြင့္ပါနဲ႔ဦး (ပဲျပဳတ္ရဲ့ စိုထိုင္းမႈနဲ႔ ႏူးအိမႈ ေလ်ာ့နည္း ေပ်ာက္ဆံုး သြားလိမ့္မယ္..)။ ခလုတ္တက္ၿပီး ၁၀ မိနစ္ေလာက္ ၾကာမွ ပလပ္ေခါင္းျဖဳတ္၊ အေငြ႔လုံလုံနဲ႔ ေနာက္ထပ္ ၁၀မိနစ္ေလာက္ ဆက္ႏွပ္ၿပီးမွ အဖံုးဖြင့္ ေခၽြးခါေပးပါ။ အဲ့ဒီေတာ့မွ ပဲေတြကို အထက္ေအာက္ အသာအယာ ဖြဖြေလး ေရာေမႊၿပီးရင္ ပဲျပဳတ္ ႏူးႏူးအိအိကေလး ရၿပီေပါ့ဗ်ာ..။
တထိုင္ထဲ စားလို႔ မကုန္တဲ့ ပဲျပဳတ္ေတြကို၊ ေအးသြားတဲ့အခါ sandwich ပလတ္စတစ္ အိတ္ေလးေတြထဲ တခါစားစာ ထည့္ၿပီး၊ ေရခဲေသတၱာ အခဲခန္းမွာ သိမ္းထားေပါ့..။ ကဲ စမ္းၾကည့္ၾကပါဦး..။ ( အပန္းမႀကီးရင္ ပဲျပဳတ္ ျဖစ္မျဖစ္ အဆင္ေျပမေျပ အႀကံျပဳ ေဆြးေႏြးခ်က္ မွတ္ခ်က္ေလးေတြ ျပန္လာေရးေပးဖို႔ ဖိတ္ေခၚပါရေစ။ )
ပဲျပဳတ္ ႏူးႏူးအိအိကေလးကို ပဲဆီေမႊးေမႊးေလး ဆမ္း၊ ဆားကေလး ျဖဴး၊ ထမင္းၾကမ္းနဲ႔ အဆာေျပ စားမလား.. နံျပားနဲ႔ တီးမလား..။ ေကာက္ညွင္းေပါင္းနဲ႔ ေလြးမလား.. မုန္႔ဟင္းခါးနဲ႔ ဝါးမလား..။ ဒါမွမဟုတ္ ဆီပူပူထဲ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နႏြမ္းမႈန္႔၊ ဆား၊ ထမင္းၾကမ္းန့ဲ ပဲျပဳတ္ေလး ထည့္လွိမ့္ၿပီး ထမင္းေၾကာ္လုပ္ ဆြဲမလား.. အလြယ္တကူ ဝယ္လို႔ရတဲ့ ေပါင္မုန္႔ အျဖဴထည္နဲ႔ပဲ ၿပီးစလြယ္ ႀကိတ္မလား.. ဘယ္လိုပဲစားစား ပဲျပဳတ္ရဲ့ အိဆိမ့္တဲ့ အရသာက စဲြမက္စရာပါ။
ျမန္မာျပည္မွာဆို ပဲျပဳတ္ ေႏြးေႏြးအိအိေလးကို ေန႔စဉ္ မနက္ေစာေစာ လြယ္လြယ္ ဝယ္စားလို႔ရေပမဲ့၊ ျပည္ပမွာေတာ့ လြယ္လြယ္ မရႏိုင္ပါဘူး။ ဝယ္လို႔ရခဲ့ရင္လည္း ၾကာရွည္ခံေအာင္ ေရခဲေသတၱာထဲ အခဲထား သိမ္းၿပီး၊ စားခါနီးမွ ေႏႊးစားေလ့ရွိၾကတာပါ။ ဒါေၾကာင့္ အရသာက ျမန္မာျပည္မွာလို ကြက္တိ မတူႏိုင္ပါဘူး။ ကိုယ္တိုင္ ပဲေဖာက္ၿပီး ျပဳတ္မယ္ဆိုရင္ေတာင္ ျပဳတ္နည္း မမွန္ရင္၊ ပဲက မအိပဲ ဆတ္ေတာက္ေတာက္နဲ႔မို႔ စားလို႔ စိတ္တိုင္းမက် ျဖစ္ရျပန္ပါတယ္။
က်ေနာ္ကိုယ္တိုယ္လည္း ခ်က္နည္းျပဳတ္နည္း စာအုပ္မ်ဳိးစုံထဲက နည္းေတြေရာ၊ ဟိုလူဒီလူေတြ ေပးတဲ့ နည္းစံုေတြနဲ႔ပါ ႏွစ္ေပါင္းၾကာျမင့္စြာ စမ္းသပ္လာခဲ့တာ၊ စိတ္တိုင္းမက်ႏိုင္ပဲ ရွိေနရာက၊ ေနာက္ဆံုးမွာ လုလုရဲ့ ဘေလာ့ဂ္က နည္းနဲ႔ မိတ္ေဆြတစ္ေယာက္ တေလာကမွ ေပးတဲ့နည္း ႏွစ္နည္းနဲ႔ က်မွ အဆင္ေခ်ာပါေတာ့တယ္..။ လုလုရဲ့နည္းက ျပဳတ္ၿပီး ျပန္ေပါင္းရတာမို႔ လက္ဝင္ေပမဲ့၊ အက်က္ညီၿပီး ပဲလံုးလည္း ပိုလွပါတယ္။ က်ေနာ့္မိတ္ေဆြရဲ ့နည္းကေတာ့ အေညွာက္ေဖာက္ၿပီးသား ပဲကို၊ လွ်ပ္စစ္ထမင္းအိုးထဲ ထမင္းခ်က္သလို ေရခန္းျပဳတ္ ခ်က္ရတာမို႔ အလြန္လြယ္ကူလွပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ အက်က္ နည္းနည္းမညီတတ္သလို၊ ပဲလံုးက လုလုရဲ့နည္းေလာက္ မလွဘူးလို႔ ထင္ပါတယ္။ ဘာဘဲျဖစ္ျဖစ္ အလြယ္ခ်က္ခ်င္ရင္ေတာ့ အခုေရးျပမဲ့နည္းကို စမ္းၾကည့္ေပါ့..။ ကဲ.. ေပရွည္ေနၿပီဗ်ာ။ ပဲ စ ေဖာက္ၾကရေအာင္..။
၁။ အေလးခ်ိန္ ႏွစ္ေပါင္ (2 lb) ရွိတဲ့ ကုလားပဲလံုး ( Yellow Peas ) ေတြကို၊ မုန္႔ဖုတ္ဆိုဒါမႈန္႔ ( Baking Soda ) လဘက္ရည္ေဖ်ာ္ဇြန္း တစ္ဇြန္းစာ ( 1 Teaspoonful ) နဲ႔ ေရမ်ားမ်ားေရာၿပီး ၈ နာရီေလာက္ စိမ္လိုက္ပါ။ (၁၀နာရီေလာက္ အထိလည္း စိမ္လို႔ ရပါတယ္) စစခ်င္း စိမ္တဲ့အခါ ေရက ပဲလံုးမ်က္ႏွာျပင္ အထက္ လက္ ေလးငါးတစ္ေလာက္ အနည္းဆံုးရွိရပါမယ္..။
၈ နာရီေလာက္ စိမ္ၿပီးရင္ ေရ ႏွစ္ထပ္ေလာက္ေဆး၊ ဆန္ခါနဲ႔ စစ္ထားပါ။ အေညွာက္မရွိတဲ့ ပဲျပဳတ္ဘဲ အလြယ္ အျမန္စားခ်င္တယ္ဆိုရင္ အခုလို ဆိုဒါ ေရနဲ႔ တစ္ညစိမ္ၿပီးတာနဲ့ ခ်က္လို႔ရေနပါၿပီ..။ (ဒါဆို အမွတ္စဥ္ ၂ ကို ေက်ာ္ဖတ္ပါ။)
အဲ.. အေညွာက္ကေလးနဲ႔မွ ကဗ်ာဆန္ဆန္ စားခ်င္တယ္ဆိုရင္ေတာ့..
ခ်ည္ စြပ္က်ယ္သား (သို့) တီရွပ္လို ပိတ္စမ်ဳိးကို ေရ စိုစိုစြတ္ၿပီး၊ ဆန္ခါထဲက ပဲလံုးေတြအေပၚ ျဖန္႔အုပ္လိုက္ပါ။ ဒါမွမဟုတ္ တီရွပ္ကိုယ္ထည္ကို တစ္ဖက္ပြင့္အိတ္လိုလုပ္၊ ပဲလံုးေတြကို ထည့္ထုပ္ၿပီး ေရစိုစို စြတ္လိုက္ရင္လည္း ျဖစ္ပါတယ္။ တစ္ရက္ခြဲကေန ႏွစ္ရက္အထိ အဝတ္ စိုဖန္႔ဖန္႔နဲ႔ အဲ့ဒီအတိုင္းထားပါ။ အဝတ္ စိုဖန္႔ဖန္႔ျဖစ္ေနဖို႔ ေရခဏ ခဏ ဖ်န္းေပးစရာ မလိုပါဘူး။ တစ္ရက္ ၂ႀကိမ္ (သို႔) ၁၂ နာရီျခား တစ္ခါေလာက္ အဝတ္စေပၚ ေရစိုစို ဖ်န္းေတာက္ေပးရင္္ လံုေလာက္ပါၿပီ။ ေရခဏ ခဏ ဖ်န္းရင္၊ ေအာက္ဖက္ေရာက္ေနတဲ့ ပဲလံုးေတြ ေရဝပ္ၿပီး ပုပ္ကုန္တတ္ပါတယ္။ တစ္ရက္ေလာက္ ၾကာရင္ ပဲလံုးေတြမွာ အေညွာက္စို႔စို႔ေလးေတြ စထြက္တာ ေတြ႔ရလိမ့္မယ္။ ဒါဆိုရင္ ကိုယ္ေဖာက္တဲ့ ပဲ အဆင္ေခ်ာဖို႔ ေသခ်ာေနၿပီေပါ့။ အေညွာက္ရွည္ရွည္ ႀကိဳက္တတ္ရင္ ႏွစ္ရက္၊ အေနေတာ္ဆို တစ္ရက္ခြဲေလာက္ ေစာင့္ရင္ ရပါၿပီ။ ကိုယ့္စိတ္ႀကိဳက္ ပဲေညွာက္အ႐ွည္ ရၿပီဆိုရင္ ျပဳတ္ဖို႔ အဆင္သင့္ျဖစ္ၿပီေပါ့။
ဆိုဒါနဲ႔ တစ္ည စိမ္ၿပီးသားပဲေတြကို အခုလို ေရစိုအဝတ္နဲ႔ အုပ္ထားရင္.. အေညွာက္ထြက္လာမယ္..။
တစ္ရက္သား အေညွာက္ ----- တစ္ရက္ခဲြသား ----------- ႏွစ္ရက္သား
၂။ ဆိုဒါ ေရနဲ႔ တစ္ညစိမ္ထားတဲ့ ပဲရိုးရိုး (ဒါမွမဟုတ္) အေညွာက္ေဖာက္ၿပီးသား ပဲေတြကို ေရေဆးၿပီး၊ ("ဆန္ဆယ္လံုးဆံ့") လွ်ပ္စစ္ထမင္းအိုးထဲ ေရမပါဘဲ ထည့္ထားပါ။
ဇလုံတစ္ခုထဲကို (ထမင္းအိုးနဲ႔ တြဲပါလာတဲ့) ၆-ေအာင္စ ပလတ္စတစ္ ဆန္ခ်ိန္ခြက္ (6 oz measuring cup) ငါးခြက္စာ (ပဲအျပဳတ္ခံတဲ့ေပၚမူတည္ၿပီး ၆ ခြက္အထိ) ေရထည့္ပါ။ အဲဒီ ေရထဲကို...
(က) 'သၾကားအညိဳရင့္ရင့္' (Dark Brown Sugar) လဘက္ရည္ေဖ်ာ္ဇြန္း ၁၂-ဇြန္း ( ပဲျပဳတ္အေရာင္ လွေစဖို႔ပါ။ ပဲအခ်ဳိလည္း ပိုေလးေစတာေပါ့..။ အညာထန္းလ်က္ ညိဳညဳိမည္းမည္း အၾကမ္းကို အရည္ေဖ်ာ္ သံုးႏိုင္ရင္ အေရာင္ ပိုလွေစပါလိမ့္မယ္။ ထန္းလ်က္သံုးမယ္ဆို ေရအသင့္အတင့္နဲ႔ ႀကိဳၿပီး အမိႈက္သလဲကင္းစင္ေအာင္ စစ္၊ အေအးခံၿပီးမွ သံုးပါ။ ထန္းလ်က္ရည္ သုံးမယ္ဆိုရင္ မူလေရခြက္ခ်ိန္ ၆ခြက္စာထက္ မမ်ားေစဖို႔လည္း သတိျပဳပါ။ )
(ခ) 'ျပာရည္'လို႔ေခၚတဲ့ (Potassium Carbonate & Sodium Bi-Carbonate Solution) အရည္ လဘက္ရည္ေဖ်ာ္ဇြန္း ႏွစ္ဇြန္းစာ ထည့္ၿပီး ('သားစိုး'လို) 'ေရာသမေမႊေလး' လုပ္ေပးပါ။ ( မွတ္ခ်က္ ။ ။ ျပာရည္ မ႐ွိရင္ မုန္႔ဖုတ္ဆိုဒါမႈန္႔ကိုပဲ လဘက္ရည္ေဖ်ာ္ဇြန္း တစ္ဇြန္းစာေလာက္ အစားထည့္ပါ။ ျပာရည္၊ ဆိုဒါမႈန္႔မ်ားရင္ ခါးၿပီး ပဲျပဳတ္အရသာ ပ်က္တတ္ေၾကာင္းလည္း အထူးသတိျပဳပါ။)
ၿပီးရင္ အဲဒီ သမရည္ကို လွ်ပ္စစ္ထမင္းအိုးထဲက ပဲလံုးေတြေပၚ ျဖန္႔ေလာင္းလိုက္ပါ။ ( မွတ္ခ်က္ ။ ။ ထည့္လိုက္တဲ့ သမရည္က ပဲ တဝက္သာသာေလာက္ဘဲ ျမဳပ္ေနပါလိမ့္မယ္။ အဲဒီလို ေရစပ္စပ္ ေရနည္းနည္းနဲ႔ဘဲ ခ်က္ရမွာပါ..)
(ဂ) 'ပဲဆီ' သံလြင္ဆီ (Olive Oil)၊ အျခားစားသံုးဆီ တမ်ဳိးမ်ဳိး ဟင္းခ်ဳိေသာက္ဇြန္း ၂ ဇြန္း ၃ဇြန္းေလာက္ အေပၚကဆမ္းၿပီး ခလုတ္ႏွိပ္ ခ်က္လိုက္ေပေတာ့..။ ( မွတ္ခ်က္ ။ ။ ဆီထည့္ရင္ ေရဆူတဲ့အခါ မေဝက်ေစဘူး။ ဒါေၾကာင့္ ဆီထည့္ဖို႔ လံုးဝမေမ့ပါနဲ႔။)
႔
အထူးသတိထားရမွာက - ေရဆူပြက္ေနတုန္း အဖုံး လံုးဝ (လုံးဝ) မဖြင့္ပါနဲ႔ (က်က္အားေပးမယ့္ အေငြ႔ ေလ်ာ့သြားလိမ့္မယ္..)။ ဆူၿပီး လွ်ံက်လာမဲ့ ေရေတြကို သုတ္ရုံကလဲြလို႔၊ အဖုံးဖြင့္ၿပီး ေမႊဖို႔ မႀကိဳးစားပါနဲ႔ (ပဲလံုးေလးေတြခမ်ာ ဝတ္လစ္စားလစ္ ျဖစ္သြားလိမ့္မယ္..)။ ခလုတ္ တက္တက္ခ်င္းမွာလည္း အဖုံး ခ်က္ခ်င္း မဖြင့္ပါနဲ႔ဦး (ပဲျပဳတ္ရဲ့ စိုထိုင္းမႈနဲ႔ ႏူးအိမႈ ေလ်ာ့နည္း ေပ်ာက္ဆံုး သြားလိမ့္မယ္..)။ ခလုတ္တက္ၿပီး ၁၀ မိနစ္ေလာက္ ၾကာမွ ပလပ္ေခါင္းျဖဳတ္၊ အေငြ႔လုံလုံနဲ႔ ေနာက္ထပ္ ၁၀မိနစ္ေလာက္ ဆက္ႏွပ္ၿပီးမွ အဖံုးဖြင့္ ေခၽြးခါေပးပါ။ အဲ့ဒီေတာ့မွ ပဲေတြကို အထက္ေအာက္ အသာအယာ ဖြဖြေလး ေရာေမႊၿပီးရင္ ပဲျပဳတ္ ႏူးႏူးအိအိကေလး ရၿပီေပါ့ဗ်ာ..။
တထိုင္ထဲ စားလို႔ မကုန္တဲ့ ပဲျပဳတ္ေတြကို၊ ေအးသြားတဲ့အခါ sandwich ပလတ္စတစ္ အိတ္ေလးေတြထဲ တခါစားစာ ထည့္ၿပီး၊ ေရခဲေသတၱာ အခဲခန္းမွာ သိမ္းထားေပါ့..။ ကဲ စမ္းၾကည့္ၾကပါဦး..။ ( အပန္းမႀကီးရင္ ပဲျပဳတ္ ျဖစ္မျဖစ္ အဆင္ေျပမေျပ အႀကံျပဳ ေဆြးေႏြးခ်က္ မွတ္ခ်က္ေလးေတြ ျပန္လာေရးေပးဖို႔ ဖိတ္ေခၚပါရေစ။ )
Great! recipe ကို ယူသြားၿပီ။ မိန္းမကို လက္ဆင့္ကမ္းေပးလိုက္တယ္။ လက္ဖက္ႏွပ္နည္းေလး ေပးပါအံုးတဲ့။
ReplyDeleteေစာင့္ေနမယ္ေနာ္။
ကိုေက်ာ္
အခ်က္အျပဳတ္ေတာ္တဲ့ တူမတစ္ေယာက္ဆီ ဒီေန႔ပဲ ဖုန္းဆက္ေမးၿပီး ရလာတဲ့နည္းေလးကို ျပန္လက္ဆင့္ ကမ္းေပးလိုက္ပါတယ္ ကိုေက်ာ္ေက်ာ္.. လက္ဖက္ႏွပ္လို႔ နပ္ရင္လည္း ေခၚဖို႔ မေမ့နဲ႔ဦး..။
ReplyDeleteဝယ္ကတည္းက မႏွပ္ထားတဲ့ လက္ဖက္သားရုိးရုိး အၾကမ္းထည္ကို ဆားမ်ားမ်ားနဲ႔ နာနာေလး နယ္ေပးပါ။ ၿပီးရင္ ေရေဆးပစ္ပါ (ေရေရာၿပီး အဖန္ နဲ႔ အငန္ရည္ကို သြန္ပစ္ပါ။ လက္ဖက္သားထဲက ေရေတြကိုလည္း ညွစ္ပစ္ပါ။)။ အဖန္ေၾကာက္ရင္ လက္ဖက္ကို ေနာက္တစ္ႀကိမ္ ဆားနဲ႔ နာနာထပ္နယ္၊ ေရထပ္ေဆးၿပီး ညွစ္ပစ္ပါ..။ ၿပီးရင္ အဲ့ဒီလက္ဖက္ကို ေရေျခာက္ေအာင္ ဆန္ခါတစ္ခုထဲမွာ ျဖန္႔ထားပါ..။ (ႏွပ္ထားတဲ့ လက္ဖက္ မိႈမတက္ပဲ ၾကာၾကာခံေအာင္လို႔ပါ..။ ေရေျခာက္ဖို႔ တစ္ရက္ေလာက္ ေစာင့္ရပါလိမ့္မယ္။ လက္ဖက္ကို လနဲ႔ခ်ီၿပီး သိမ္းထားမယ္လို႔ မရည္ရြယ္ရင္..ေရေျခာက္ေအာင္ ေစာင့္စရာ မလိုပါဘူး..။)
ႏွပ္မဲ့ လက္ဖက္ အတိုင္းအဆေပၚ မူတည္ၿပီး၊ ငရုတ္သီးစိမ္းနဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴ အစိမ္းလိုက္ အေနေတာ္(လက္ဖက္ရဲ့ ၅-၁၀%(သို႔)မိမိႏွစ္သက္သေလာက္) ညက္ညက္ေလး ေထာင္းလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ ေဆးထားတဲ့ လက္ဖက္နဲ႔ ႏွံ႔ႏွံ႔ေလး ေရာနယ္လိုက္ပါ။ ဒါဆို လက္ဖက္ႏွပ္ဖို႔ အဆင္သင့္ျဖစ္ပါၿပီဗ်ာ..။
အဖံုးရွိ ပုလင္းလြတ္ (သို႔) ပန္းကန္လံုးအေသး တစ္လံုးထဲကို ဆီပါးပါးတစ္လႊာ ေလာင္းထည့္လိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ နယ္ထားတဲ့ လက္ဖက္ တဝက္ထည့္၊ ဆီတစ္လႊာေလာင္း..၊ က်န္တဝက္ ထပ္ထည့္ ဆီတစ္လႊာေလာင္းၿပီးရင္ အဖံုးပိတ္ ႏွပ္ထားေပေတာ့..။ ၃-၄ နာရီေလာက္ ႏွပ္ၿပီးရင္ စားလို႔ ရပါၿပီ..။ ဒါေပမယ့္ တစ္ရက္ ႏွစ္ရက္ေလာက္ ႏွပ္ၿပီးမွ စားရင္ေတာ့ အရသာ ပိုရိွတာေပါ့..။
Yellow Pea နဲ႕ Yellow bean တူတူပါပဲလားဗ်ိဳ႕
ReplyDeleteမတူပါဘူးခင္ဗ်ား..။ bean: refers to many kinds of pod-bearing plants or their seeds. pea: refers to round green seeds which grow in pods. bean ကို အေတာင့္လိုက္သီးေသာ သီးပင္ႏွင့္ ယင္းအသီးေတာင့္တြင္းရွိ အေစ့ကိုေခၚသည္။ pea ကို ေရႊပဲကဲ့သို႔ အေတာင့္လိုက္သီးေသာ လံုးဝန္းေသာ အစိမ္းေရာင္အသီးကို ေခၚသည္။...လို႔ ကုန္သြယ္ေရးဝန္ႀကီးဌာန စာေရးကိရိယာ၊ ပုံႏွိပ္ႏွင့္ ဓာတ္ပံုပစၥည္း ေရာင္းဝယ္ေရးက ၁၉၉၃ ခု၊ ဒီဇင္ဘာလမွာ ပထမအႀကိမ္ ထုတ္ေဝတဲ့ ေက်ာင္းသားသုံး အဂၤလိပ္-အဂၤလိပ္/ျမန္မာ အဘိဓာန္မွာ အဓိပၸာယ္ဖြင့္ဆိုထားပါတယ္။
ReplyDeleteဟုတ္ပဟုတ္ပ။ ခုေတာ့မတူမွန္းသိသြားျပီ။ တလြဲျဖစ္သြားတာကိုး ဟီးဟီး
ReplyDeleteေက်းဇူးတင္ပါတယ္.
ReplyDeleteေပါင္းအိုးသုံးျပဳတ္တာ အရမ္းျမန္ပါတယ္.
ခုမွပဲ ပဲျပဳတ္ ဝ ဝ စားရေတာ့တယ္..
ရွလြတ္..ဂြတ္..
@Jin Mau Ko
ReplyDeleteကြန္းမင့္အတြက္ ေက်းဇူး အထူးတင္ပါတယ္..။ ဂြတ္တယ္ဆိုလို႔လည္း အခ်ိန္ကုန္ခံ ေရးရက်ဳိးနပ္တယ္ဆိုၿပီး ဝမ္းသာေက်နပ္မိတယ္..။ က်ေနာ့္နည္းေလး ဘေလာ့ေပၚမွာ ေလေနတယ္လို႔ထင္ေနတာ..၊ ခုေတာ့ အသံုးျပဳသူ ၃ ဦးတိတိရွိသြားပါၿပီေကာ..။ Anyone else? Any suggestion?
i am going to try that too.thanks for the recipe.i ve been looking for it everywhere.
ReplyDelete@nu
ReplyDeleteဟုတ္ကဲ့ စမ္းၾကည့္ပါ။ အလြန္လြယ္ပါတယ္။ ပဲအမ်ဳိးအစားေပၚ ကြာျခားၿပီး ေရအနည္းအမ်ားပဲ လိုတိုး ပိုေလ်ာ့ေလး လုပ္ရပါမယ္။ တစ္ခါ ႏွစ္ခါေလာက္ စမ္းၾကည့္ၿပီးရင္ ထမင္းခ်က္သလိုမ်ဳိး လြယ္ကူတယ္လို႔ ထင္လာပါလိမ့္မယ္။
အရမ္းကိုေက်းဇူးတင္ပါတယ္ေနာ္.....ပဲၿပဳတ္ဆိုတာရမွ....ပဲၿပဳတ္ထမင္းေၾကာ္...ပဲၿပဳတ္နံၿပားတို.ဆိုတာ....စားရမွာေလ....
ReplyDeleteok ယူသြားျပီးေနာ္။ျပန္စမ္းၾကည့္လုိက္ဦးမယ္။ပဲျပဳတ္ေတာ့ စားရခ်ည္ေသးရဲ႕။ရွလြတ္
ReplyDeletethanks a zillion! will try it next week!
ReplyDeleteYu Ko & Anonymous: အပန္းမႀကီးရင္ ပဲျပဳတ္ ျဖစ္မျဖစ္ အဆင္ေျပမေျပ အႀကံျပဳ ေဆြးေႏြးခ်က္ မွတ္ခ်က္ေလးေတြ ျပန္လာေရးေပးၾကပါဦးလား။ ဘာအခက္အခဲ႐ိွတယ္ဆိုတာ ဒါမွ တျခားသူေတြလည္း သိႏိုင္မွာေလ။ ေက်းဇူးပါ။
ReplyDeleteThx alot! i will go n buy yellow peas tomoro n try.
ReplyDeleteကၽြန္ေတာ္လဲ ဒီနည္းကုိ စမ္းပါတယ္... ၂ ခါျပဳတ္တာ ပထမတခါေတာ့ အုိးတူးျပီး ပဲက နည္းနည္းမာဆတ္ဆတ္ ျဖစ္သြားတယ္... စားလုိ႔ေတာ့ရပါတယ္... အခုတခါေတာ့ ျပဳတ္ထားတုန္း... ဘာဆက္ျဖစ္မလဲ မသိ... ေကာင္းေကာင္းမြန္မြန္ေတာ့ မစားရေသးဘူး... ဒီေလာက္ျဖစ္တာကုိပဲ ေက်းဇူးတင္လွပါျပီ...
ReplyDeleteလွ်ပ္စစ္အိုးနဲ႔ ခ်က္တာ အိုးတူးသြားသလား။ ေနာက္တခါခ်က္ရင္ ေရနည္းနည္း ပိုထည့္ၾကည့္ပါ။ ဆီ နည္းနည္းထည့္ဖို႔ မေမ့ပါနဲ႔။ သံုးတဲ့ပဲ တခါနဲ႔ တခါ မတူရင္ ေရအတိုးအေလ်ာ့လုပ္ၿပီး စမ္းသပ္ရတာပါပဲ။ က်ေနာ္ကိုယ္တိုင္လည္း သံုးတဲ့ပဲ မတူလို႔ တခါတခါ မာဆတ္ဆတ္ျဖစ္သြားတတ္ပါတယ္။ အဲ့ဒီအခါ pressure cooker ထဲထည့္ၿပီး(ပဲအမာအဆတ္ေပၚမူတည္ၿပီး)ေရ ဆန္ခ်ိန္ခြက္ ၁လံုး-၂လံုးေလာက္နဲ႔ မီးဖိုေပၚတင္ၿပီး မိနစ္ ၂၀-၃၀ေလာက္ ထပ္ခ်က္လိုက္ရပါတယ္။ အိုးမတူးေအာင္ေတာ့ သတိထားရတာေပါ့။ မၾကာမၾကာခ်က္စားရင္ေတာ့ ေရအခ်ိန္အဆ ပိုကၽြမ္းက်င္ လာမွာပါ။ ခုလို တကူးတက မွတ္ခ်က္ ျပန္လာေရးေပးတဲ့အတြက္ အထူးေက်းဇူးတင္ပါတယ္ခင္ဗ်ား။ အျခား စမ္းခ်က္ခ်င္သူေတြအတြက္ တြန္းအားျဖစ္ေစတာေပါ့။
ReplyDelete(ကၽြန္ေတာ္လဲ ဒီနည္းကုိ စမ္းပါတယ္... ၂ ခါျပဳတ္တာ ပထမတခါေတာ့ အုိးတူးျပီး ပဲက နည္းနည္းမာဆတ္ဆတ္ ျဖစ္သြားတယ္... စားလုိ႔ေတာ့ရပါတယ္... အခုတခါေတာ့ ျပဳတ္ထားတုန္း... ဘာဆက္ျဖစ္မလဲ မသိ... ေကာင္းေကာင္းမြန္မြန္ေတာ့ မစားရေသးဘူး... ဒီေလာက္ျဖစ္တာကုိပဲ ေက်းဇူးတင္လွပါျပီ...) အဲဒီကအဆက္ပါ ... ဒီတခါေတာ့ ေကာင္းေကာင္းမြန္မြန္ျဖစ္သြားပါျပီ... အခု အမ်ားၾကီးစိမ္ထားတယ္... ပထမ (၂) ခါတုန္းက အေညွာင့္မေဖာက္လုိက္ရဘူး... စမ္းခ်င္ေဇာနဲ႔ ... အခုေတာ့ ေအးေအးေဆးေဆး စတုိင္က်က် အေညွာင့္ေဖာက္ျပီး စားေတာ့မယ္... စိမ္ထားတာ အေညွာင့္ေတြကေတာ့ ထြက္လာၾကျပီ... အခုလုိ သိထားတာေလးေတြကုိ မွ်ေ၀ေပးတဲ႔ ဘေလာ့ဂ္ ပုိင္ရွင္ကုိ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္... အခုမွပဲ ပဲျပဳတ္စားရေတာ့တယ္... :)
ReplyDeleteေရထဲ႔တာက ျပဳတ္မဲ့ပဲ အေပၚမွာ လက္တစ္ဆစ္နီးပါးေလာက္ ထည့္မွ ကၽြန္ေတာ့္ပဲက အဆင္ေျပပါတယ္... ေရစပ္စပ္နဲ႔ဆုိ မာဆတ္ဆတ္ျဖစ္သြားလုိ႔ပါ...
ReplyDeleteဟုတ္တယ္.. တခ်ဳိ႔ပဲက ၾကာၾကာျပဳတ္မွ ႏူးတတ္တာဆိုေတာ့ ေရပိုထည့္ရပါတယ္။ တခ်ဳိ႔ပဲက်ေတာ့ အျပဳတ္မခံလို႔ ေရနည္းနည္းဘဲလိုပါတယ္။ (လူေတြလိုေပါ့ဗ်ာ..) ဒါေၾကာင့္ ပဲေပၚမူတည္ၿပီး ေရအတိုးအေလ်ာ့ စမ္းသပ္ဖို႔ လိုပါတယ္။ ပဲတိုင္းကို ေလွနံဓားထစ္ သတ္မွတ္လို႔ မရပါဘူး။ က်ေနာ္လည္း အျမန္စားခ်င္ရင္ အေညွာက္ ေဖာက္မေနေတာ့ပါဘူး။ အရသာ မကြာလွပါဘူး။ အဟာရျဖစ္မႈမွာ ကြာမယ္လို႔ ထင္ပါတယ္။ အေညွာက္နဲ႔ဆို အျမင္လွတာေပါ့။
ReplyDeleteေက်းဇူးပဲ အကိုေရ ပဲကအေညွာက္ေတာ့ ထြက္လာ
ReplyDeleteျပီ ျပဳတ္ျပီးရင္ ေျပာမယ္ေနာ္
ကြန္းမင့္(မွတ္ခ်က္)အတြက္ ေက်းဇူးပါ။ ပဲျပဳတ္တဲ့အခါ ႀကံဳတတ္တဲ့ အခက္အခဲေတြအတြက္ အေပၚက မွတ္ခ်က္ေတြကိုလည္း ဖတ္ေစခ်င္ပါတယ္။ တခါထဲနဲ႔ အဆင္မေခ်ာရင္လည္း စိတ္မပ်က္ေစလိုပါ။ ကံေကာင္းပါေစ။
ReplyDeleteပဲေတြပုပ္ကုန္တယ္
Deleteတ၀တ္ျပဳတ္ထားတယ္ အကိုေရ
ReplyDeleteပဲ 0.5lb ကို ေရ 3 လံုး၊ သၾကားအညိဳရင့္ရင့္ 6 ဇြန္း ၊ baking powder 1/6ဇြန္း ၊ဆီ 3ဇြန္း နဲ ့
ဘုရားတျပီး ေစာင့္ေန လိုက္ေတာ့မယ္
ြ
ပဲက ေပါင္(lb)ဝက္ပဲဆိုေတာ့ ေရနည္းနည္း မ်ားသြားၿပီနဲ႔ တူတယ္ ညီမေရ။ ပဲေတြ ၿပဲသြားမလား မသိဘူး။
ReplyDeleteပဲေတြကေလ ေပ်ာ့ၿပဲတာေတြကေပ်ာ့ၿပဲ မာတာေတြကမာ ႏူးတာေတြကႏူး ရြာပ်က္ေနၿပီ ကို႔ဆရာေရ ယူပါကယ္ပါအုန္း
ReplyDelete@ Chan Chan: ဘယ္ႏွစ္ႀကိမ္ေလာက္ စမ္းျပဳတ္ၿပီးၿပီလဲ။ အညႊန္းအတိုင္း အတိအက်ထည့္ရဲ့လား မသိဘူး။ တႀကိမ္ထဲနဲ႔ မျဖစ္ရင္ အားမေလ်ာ့ဘဲ ေနာက္တႀကိမ္ေလာက္ ထပ္စမ္းၾကည့္ပါဦး။ စားဆိုဒါကို တေနရာထဲ စုမေနေစဘဲ ေရထဲ အႏွံ႔ေပ်ာ္ဝင္ေစဖို႔လိုပါတယ္။ အေပၚက ကြန္းမင့္ေတြကိုလဲ ဖတ္ၾကည့္ပါဦး..။
ReplyDeleteေက်းဇူးတင္ပါတယ္ဗ်ာ။
ReplyDeleteက်ေနာ့ပဲကေတာ့ေရစိမ္တာ 8နာရီေလာက္နဲ႔တင္ အစို႔ေလးေတြထြက္လာတယ္ဗ်။အခြန္ကိုေတာ့ေဖာက္ထြက္မလာေသးပါဘူး။
ReplyDeleteပဲကိုဖ်စ္ၾကည့္တာေလ။
@ thawthar: ကြန္းမင့္အတြက္ ေက်းဇူးပါ..။ ပဲျပဳတ္ျဖစ္ရဲ့လား ခင္ဗ်..။
ReplyDeleteပဲကိုအေၫွာက္ေဖာက္တဲ့အခါပုပ္ေစာ္မနံေအာင္ဘယ္လိုလုပ္ရမလဲဆိုတာေက်းဇူးျပဳျပီးေျပာျပေပးပါ။
ReplyDeleteဒါ(ပုပ္ရတဲ့ အေၾကာင္းရင္း)ကို စဥ္းစားေနတာ ၾကာပါၿပီ။ ဟိုတေလာကမွ မိတ္ေဆြတေယာက္လည္း ပဲေတြပုပ္ကုန္တယ္ဆိုလို႔ ေမးၾကည့္ေတာ့ ေရ ခဏခဏျဖန္းတယ္လို႔ ေျပာပါတယ္။ တကယ္ဆို ေရအျမဲ စိုစြတ္ေနေအာင္ ခဏခဏ ျဖန္းေပးစရာမလိုပါဘူး..။ အဝတ္စိုေလးအုပ္ထားၿပီး အဝတ္ေျခာက္သြားမွသာ တေန႔ ၂ ခါ (၁၀ နာရီျခား တခါပဲ) ျဖန္းသင့္ပါတယ္။
DeleteThank you very much for your reply. I will try to do that and let you know the result. :)
Deleteyellow peas နဲ႕ soybean လုပ္တဲ႕ ပဲတူတူပဲလား သိခ်င္လို႕ပါ..soybean ပဲကို yellow bean ဆိုျပီး ကပ္ထားလို႕ ..ဝယ္လာခဲ႕တယ္..လုပ္လို႕ ရလားသိခ်င္ပါတယ္..
ReplyDeleteYellow peas နဲ႔ soybeans မတူပါ။ soybeans က ပဲျပားနဲ႔ ပဲႏို႔ရည္လုပ္တဲ့အခါမွာ သံုးပါတယ္..။ ပဲျပဳတ္ေဖာက္လို႔ ရမယ္ မထင္ပါ..။
Deleteဒီနည္းအတိုင္ျပဳတ္ၾကည့္တာ ေတာ္ေတာ္အဆင္ေျပပါတယ္။ ဒီတိုင္းအိုးနဲ႔ ျပဳတ္ေတာ့လည္း အခြံေတြတအားထြက္လာလို႔ ဖယ္ရတာ လက္တေညာင္းပါဘဲ။ pressure cooker နဲ႔တိုေတာ့လည္း ပထမတခါ မာဆတ္ဆတ္၊ ေနာက္တခါ ျပဲေပ်ာ့သြားနဲ့ ကၽြန္မလည္း ဒီေရာက္မွ ပဲျပဳတ္စမ္းတာ ၅ၾကိမ္ေျမာက္မွာ ဒီနည္းေလးနဲ႔ ေအာင္ျမင္သြားတယ္။ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။ ဟုတ္တယ္ ပဲကလည္း လာတဲ့ႏိုင္ငံေပၚမူတည္ေသးတယ္ေနာ္။ ကၽြန္မကေတာ့ ကေနဒါကလာတဲ့ပဲကိုသံုးတယ္။ သူေတာ္ေတာ္ေကာင္းတယ္။
ReplyDeleteဒါေပမဲ့ ပဲျပဳတ္တိုင္း လွ်ပ္စစ္ထမင္းေပါင္းအိုးမွာ ေအာက္ေျခအလႊာက ကပ္ကပ္ျပီး က်န္ခဲ့လို႔ ကၽြန္မမွာ ႏွေျမျပီး ေရေဆးျပီး ျပန္စားရတယ္။ အဲဒါသၾကားနဲနဲေလွ်ာ့ထဲ့တယ္။ ဒါေပမယ့္ ကပ္တံုးဘဲ မကပ္ေအာင္ဘယ္လိုလုပ္ရမလဲ အၾကံေပးပါအံုးေနာ္။
ေက်းဇူး
အဆင္ေျပတယ္ဆိုလို႔ ဝမ္းသာပါတယ္ မမူရာ။ ပဲျပဳတ္ ျပဳတ္ရတဲ့ "သုခ"အေတြ႔အႀကံဳေတြကို ေဝမွ်တာလည္း ေက်းဇူးအရမ္းတင္ပါတယ္။ က်ေနာ္လည္း ဒီလိုႀကံဳခဲ့ရတာပါပဲ..။ အခုထိေတာင္..ႀကံဳေနရတာပါ.. ပဲလံုးအရြယ္ အႀကီးအေသး တခါနဲ႔တခါ မတူလို႔ မာတာ ေပ်ာ့တာ ရွိေနတုန္းပါပဲဗ်ာ။ ေပ်ာ့သြားရင္ ဘာမွကို ျပန္ျပင္လို႔ မရေတာ့ဘူးေလ။ အဲဒီအခါက်ေတာ့ ၿပဲျပဳတ္ေပါ့ :)။ မာေနရင္ေတာ့ ဇဲြမေလ်ာ့ပဲ အဝတ္နဲ႔ ျပန္ထုတ္၊ အိုးထဲမွာ သစ္သားစကာ(ဇကာ)ေလးခံၿပီး ၁နာရီေလာက္ အေငြ႔နဲ႔ ျပန္ေပါင္းလိုက္တယ္။ professional လုပ္စားၾကတာမဟုတ္ေတာ့လည္း ေပ်ာ္စရာ အေတြ႔အႀကံဳတခုလို႔ သတ္မွတ္လိုက္တာေပါ့။ :D
Deleteအိုးေအာက္ေျခမွာ မကပ္ရေအာင္. ပဲ စၿပဳတ္ကတည္းက ဆီထည့္ရဲ့လား..။ ေနာက္ၿပီး ပဲလံုးေတြ(ႏွပ္ၿပီးလို႔)သိပ္မေအးခင္မွာ သြန္ခ်ၿပီး ခူးခပ္ထားရင္ေကာ အကပ္ သက္သာမယ္ထင္တယ္။ အခုေနာက္ပိုင္း လွ်ပ္စစ္ထမင္းေပါင္းအိုးက non-sticker အိုးေတြရွိတယ္။ ရွာသံုးၾကည့္ပါလား။
ကုိ ????? ေရ။
ReplyDeleteဟုတ္ပါတယ္။ ကၽြန္မကလည္း ဗမာျပည္မွာေနတံုးကေတာ့ ဗမာထမင္းဟင္းကို အေမ့လက္ရာမွီေအာင္ခ်က္ႏိုင္လို႔ သူငယ္ခ်င္းမ်ားရဲ႔ ခ်ီးၾကဴးတာခံရပါတယ္။ ဗမာမုန့္မုန္႔မ်ဳိးစံုကိုလည္း အရမ္းၾကိဳက္တယ္။ ဒါေပမဲ႔ အမ်ားၾကီးကိုမလုပ္တတ္ပါဘူး။ ေကာက္ညွင္းေပါင္း ဆီထမင္းဆိုရင္ ပဲျပဳတ္ေလးရယ္ ပဲဆီေလးရယ္ဆမ္းျပီး လံုးလံုးျပီးစားရတာကို ၾကိဳက္မွၾကိဳက္ဘဲ။ ေကာက္ညွင္းေပါင္း ဆီထမင္းတိုးတာကေတာ့ ရွယ္လုပ္တတ္ေတာ့ ကၽြန္မ ဒီကိုလာခါနီးမွာ(new york မွာ ေနပါတယ္) လဲ ပဲျပဳတ္သည္ဆီက လုပ္နည္းကို ေမးခဲ့ပါေသးတယ္။ ဒိေရာက္ေတာ့ လုပ္တာဘဲ။ အေစာက ေျပခဲ့သလို အေတြ႔အၾကံဳေတြနဲ႔ေပါ့။ ဒါေပမဲ့ကၽြန္မကလည္း ခင္ပြန္းသည္ကလည္းၾကိဳက္တာဆိုေတာ့ ၾကိဳးစားလုပ္ရင္းနဲ႔ ဒီစာေရးသူ blog ကို စင္ကာပူက တူမေလးကေပးလို႔ ၀င္ၾကည့္ရင္းနဲ႔ အတင္ေျပသြားရတာေလ။ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။ ရီစရာေျပာရအံုးမယ္။ ကၽြန္မအမ်ဳိးသားတူရဲ႔ မိန္းမက ပဲမွားျပီး soy bean ကို ေရစိမ္မိလို႔ ပဲပင္ေပါက္ေတြကို အမုန္းစားလိုက္ရတယ္တဲ႔ (ဟားဟား) အခုေတာ့ ကၽြန္မက ဆရာမၾကီးလုပ္ျပီးနည္းေပးလိုက္တာ အိုေကမွာ စိုေျပေနေရာ။ အခုကၽြန္မက ပဲ ၂ေပါင္ကို တပတ္တခါျပဳတ္ရတယ္ေလ။ ခင္ပြန္းက ေန႔တိုင္း wheat bread ကို toast လုပ္ျပီး ပဲျပဳတ္ယိုသုတ္ (ကၽြန္မကပဲကို နဲ႔ ျပန္ေႏႊးျပီး ဆားေလး ဆီေလးထဲ့ျပီး ဖိလိုက္တာေလ။) ေန႕တိုင္းစားတာေလ။ ကၽြန္မကလည္း တခါတေလ အီၾကာေကြး - ပလာတာ- ဆီထမင္းတို႕နဲ႔ စားတယ္ေလ။ ကၽြန္မပဲျပဳတ္ရင္ ဆီလည္းထည့္ပါတယ္။ အေညွင့္ေပါက္ေအာင္လည္းထားတယ္။ ကို ??? ေရ ဗမာမုန္႔ဘာေတြလုပ္တတ္လဲဟင္။ ကၽြန္မကို ေ၀မွ်အံုးေနာ္။
ဟုတ္ကဲ့ အခုလို blog ေတြေပၚလာေတာ့ မိတ္ေတြေတြလည္းတိုးတာေပါ့။ အျခား ဟင္းခ်က္ blog ေတြလည္းကၽြန္မၾကည့္ပါတယ္။
ေအာ္ ကို ??? ရဲ့ ထဲမွာေတြ႔တဲ့ ေတြေဆာက္ထားတဲ့ ေက်ာင္းကသိပ္အားရစရာပါ။ ကၽြန္မလည္း Cambodia, Phnom Penh နဲ႔ Ankorwat ေရာက္တံုးက အဲဒီလိုပံုစံေက်ာင္းေတြေတြ႔ခဲ႔ရတယ္။ သူတို႕ေတြကလည္း ဗုဓဘာသာကို သိပ္ကိုင္းရႈိင္းၾကတာေလ။
ကၽြန္မက ယ ပလက္နဲ႔ ယာတဲ့ မူယာ (ခင္မူယာစိုး)ပါေနာ္ :)
ကဲ ကၽြန္မရဲ႔ ကေဘာက္ကေသာက္စာကို အခ်ိန္ေပးဖတ္လို႔ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ေနာ္။
ညေနစာ သေဘာၤသီး အစံုသုတ္၊ ဟင္းခါးေလးနဲ႔ ခင္ပြန္းသည္ကို တြတ္တြတ္ထိုးရင္ စားရေအာင္ ကၽြန္မေစ်းထြက္၀ယ္ဖို႔ အခ်ိန္ေရာက္ျပီမို႔ ........ ေနာက္ၾကံဳပါအံုးမည္။
ကြန္းမင့္ရွည္ရွည္အတြက္ ေက်းဇူးအမ်ားႀကီးတင္ရပါတယ္ဗ်ာ။ က်ေနာ့္ identity ကို ဒီဘေလာ့မွာေတာ့ ေဖ်ာက္ထားပါရေစ။ သိထားတဲ့ မိတ္ေဆြ ၄-၅ဦးေလာက္ေတာ့ ရွိမယ္တူရဲ့။ က်ေနာ့္ရဲ့ အိမ္သူေတာင္ ေသခ်ာ သိဟန္မတူပါ။ အထူးလွ်ိဳ႕ဝွက္ခ်င္လို႔ေတာ့ မဟုတ္ပါ။ အရင္ကတည္းက မထုတ္ေဖာ္ခဲ့ေတာ့ ခုလည္း ဒီအတိုင္းပဲ ဆက္ရွိခ်င္လို႔ပါ။ က်ေနာ့္ ကို စာေရးႏိုင္ပါတယ္။ အဲဒီေတာ့မွ နာမည္အရင္းေျပာျပပါရေစခင္ဗ်ား။ ေနတာကေတာ့ ဆန္ဖရန္မွာပါ။ မလိုအပ္ပဲ မရွိတဲ့ေစ်း ကိုင္ေနတယ္လို႔ေတာ့ မထင္ေစလိုပါ။
Deleteမမူယာရဲ့အမ်ဳိးသားက ပဲျပဳတ္ကို ဒီေလာက္ႀကိဳက္ႏွစ္သက္တာကိုး..။ ပဲ ၂ ေပါင္ထုပ္ကို တပတ္တခါေတာင္ ျပဳတ္ရတာ အေတာ္ စားႏိုင္ၾကတာပဲ :)။ အားက်တယ္ဗ်ာ။ အိမ္မွာေတာ့ အဲဒီ ၂ ေပါင္ထုပ္ တခါ ျပဳတ္ရင္ အေအးခန္းမွာ အခဲထားၿပီး ၂ လေလာက္ စားျဖစ္တယ္။ စားခ်င္တာေတာ့ ေန႔တိုင္းပါပဲ။ ဒါေပမဲ့ သိတဲ့အတိုင္း ဒီမွာက မနက္ဆို ျမန္မာျပည္မွာလို ေအးေအးေဆးေဆး မစားရေတာ့၊ တပတ္မွ တခါ၊ ၂ ပတ္မွ တခါ (တခါတေလဆို ေမ့ေလာက္မွ တခါ) ေလာက္ စားျဖစ္တာပါ။:(
ပဲပင္ေပါက္ေတြ အမုန္းဆဲြလိုက္ရတဲ့ တူ လင္မယားကေတာ့ ဟာသပဲဗ်ာ။ :D ။ ဒီကြန္းမင့္မွာေတာင္ တဦးက soybean နဲ႔ yellow peas အတူတူလားလို႔ ေမးဖူးေသးတယ္။ မတူေၾကာင္းေတာ့ ေျဖေပးလိုက္ေပမဲ့၊ soybean က ပဲပင္ေပါက္ လုပ္တဲ့ ပဲလို႔ မေျပာမိလိုက္ဘူး။ က်ေနာ့္နည္း (တကယ္ဆို မခင္မာခ်ဳိ ဆိုတဲ့ က်ေနာ့္ မိတ္ေဆြတဦးက ေျပာျပတာပါ။)နဲ႔ မမူယာတို႔ အပါဝင္ တျခားစာဖတ္သူေတြ အဆင္ေျပၾကတာ ၾကားရလို႔၊ ၾကားရတိုင္းလည္း တကယ္ဝမ္းသာမိပါတယ္။
ဗမာမုန္႔ အမ်ားႀကီးေတာ့ မလုပ္တတ္ပါဘူး။ ဗမာမုန္႔ေတြထဲမွာ ေကာက္လႈိင္းတီ၊ ထန္းသီးမုန္႔၊ ဆလူမုန္႔၊ ဗန္း(ဘိန္း)မုန္႔ နဲ႔ မုန္႔စိမ္းေပါင္းေတြ အရမ္းႀကိဳက္ခဲ့ပါတယ္။ ျမန္မာျပည္ ျပန္တိုင္းလည္း စားျဖစ္ပါတယ္။ တခုမွေတာ့ မလုပ္တတ္ပါ။ လုပ္တတ္ခဲ့ရင္လည္း အခ်ိန္ကုန္ လက္ သိပ္ဝင္တာမို႔ လုပ္စားျဖစ္မယ္ မထင္ပါ။ ဆီထမင္းေတာင္ ေကာင္းေကာင္း ထိုးတတ္ခဲ့တာ၊ မထိုးျဖစ္တာ အေတာ္ၾကာၿပီ။ အိမ္သူကိုေတာင္ က်ေနာ္ကပဲ သင္ေပးခဲ့တာေလ (ၾကြားထွာာ):)
မဂၤလာရွိေသာ သႀကၤန္ ႏွစ္သစ္မွာ လိုအင္ဆႏၵေတြ ျပည့္ဝၿပီး က်န္းမာၾကပါေစဗ်ာ။ က်ေနာ္တို႔ခ်စ္တဲ့ ျမန္မာျပည္လည္း အျမန္ဆံုး ၿငိမ္းခ်မ္း သာယာ ဝေျပာတာကို (က်ေနာ္တို႔ မေသခင္) ျမင္နိုင္ၾကရပါေစလို႔ ဒီႏွစ္သစ္မွာ ဆုေတာင္းပါတယ္ဗ်ာ..။ :)
က်ေနာ့္ လိပ္စာက sforgn@gmail.com ပါ။
Deleteseems like the blogger grew up in mon state.
ReplyDeleteက်ေနာ့္ စာ စကား အသံုးအႏႈန္းက မြန္ေဒသက ဟန္ပန္ေတြ ပါေနလို႔လား။ မြန္ျပည္နယ္ကို ရက္ပိုင္း လည္ပတ္ဖူးတာကလဲြလို႔ မေနခဲ့ဖူးပါ။ မွတ္ခ်က္အတြက္ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။
Deleteေက်းဇူး အထူးတင္တယ္လို ့ေျပာပါရေစ.. က်မ ဒီဘေလာ့ေလးမွာပဲျပဳတ္လုပ္နည္း၀င္ ဖတ္ပီးလုပ္ၾကည့္တာ ..ေတာ္ေတာ္ကိုအဆင္ေျပပီးေအာင္ျမင္ပါတယ္....။။
ReplyDeleteသင္းသင္း..
အဆင္ေျပ ေအာင္ျမင္တယ္ဆိုလို႔ ဝမ္းသာတယ္ဗ်ဳိ႕။
Deleteအစ္ကုိေရ pressure cooker နဲ႔ ျပဳတ္ရင္ ဘယ္ႏွစ္မိနစ္ေလာက္ ျပဳတ္ရပါမလဲခင္ဗ်။ ပဲက ၄ ေပါင္ ခင္ဗ်။ ေက်းဇူးတင္စြာျဖင့္...
ReplyDeleteအေသအခ်ာေတာ့ မသိဘူးခင္ဗ်။ ခန္႔မွန္းေျပာရရင္ေတာ့ Pressure Cooker ရဲ့ ဖိအားေကာင္း မေကာင္းေပၚမူတည္ၿပီး မိနစ္ ၂၀-၃၀ ေလာက္ေတာ့ ေပါင္းရလိမ့္မယ္ထင္တယ္ဗ်ာ။ စာျပန္ေနာက္က်တာ ေဆာရီးပါ။
Deleteပဲၿပဳတ္ပူပူေလးဆိုေတာ့စားလို႔ေကာင္းတာေပါ့...........
ReplyDeleteဟုတ္တယ္၊ ေအးရင္ မာၿပီး ေျခာက္ေသြ႔တတ္လို႔ စားမေကာင္းဘူး။
DeleteThis article is very helpful but one suggestion I'd like to make is if you can post the pictures of tea spoon and soup spoon, that will be greatly helpful as well because when I was reading this I wasn't sure how big those spoons are and when I googled them, the images show diferent sizes of each type. so if you can share those spoons pictures, this recipe will be even more perfect..
ReplyDeletethanks,
ႈI believe I did include the pic of the teaspoon in the fifth photo of the first batch of pics at this post. Please check it again my friend.
Deleteအစ္ကို ပဲကိုေရေႏြးနဲ့စိမ္လို့လားမသိဘူးအေညွာင့္သိပ္မထြက္တာ
ReplyDeleteဟုတ္ပါတယ္။ ေအာက္က အမည္မသိ မိတ္ေဆြ တစ္ဦးေျပာသလိုပါဘဲ။ ေရေအးနဲ႔ပဲ စိမ္ရမွာပါခင္ဗ်ာ။
Deleteေရေအးနဲ့ပဲစိမ္ေလ .. အေညွာင့္က တရက္ခြဲေလာက္ထားလိုက္ရင္ ရပီ
ReplyDeleteခုလို ရွင္းျပေပးတာကို ေက်းဇူးအထူးတင္ပါတယ္ခင္ဗ်ာ။ ဒီပဲျပဳတ္နဲ႔ ပတ္သက္ၿပီး တျခား ထူးျခားေကာင္းမြန္တဲ့ အေတြ႔အႀကံဳေတြ ေတြ႔ရွိထားရင္လည္း မွ်ေဝပါဦးဗ်ာ။
Deletedear summer field,
ReplyDeletethank you
You're welcome! Thanks for your kind remark.
Deleteေရေရလည္လည္ ေက်းဇူးလည္းတင္တယ္...
ReplyDeleteေရေရလည္လည္ မုိက္တယ္... ဒီနည္းအတုိင္းလုပ္တာ..
တအားအဆင္ေျပတယ္..
တစ္ခုဘဲ ရွိတယ္..သူငယ္ခ်င္းအခ်ိဳ.က ေျပာတယ္..
ျမန္မာျပည္က လာတဲ.ပဲ ေတြကုိ ျပဳတ္ရင္ အခြံမက်ြတ္ဘူးလုိ႔လည္းေျပာတယ္..
ေရနည္းရင္ အခြံမက်ြတ္ဘူးလုိ႔လည္း ေျပာတယ္...Yellow peas ကုိ လုပ္တာေတာ. အခြံအျမဲက်ြတ္တယ္..
ေရနည္းလည္းက်ြတ္..ေရ မ်ားလည္းက်ြတ္တာဘဲ...တကယ္လုိ. ျမန္မာျပည္က လာတဲ႔ ပဲ ေတြက အခြံမက်ြတ္တာ ေသခ်ာရင္
ျမန္မာျပည္ကုိ မွာေတာ႔မလားလုိ႔... ဘာဘဲျဖစ္ျဖစ္ပါ... ဒီမွာ အေတြ႔အၾကံဳ တစ္ခုကုိ လာေရးတာရယ္..
ေနာက္ျပီး တအားေက်းဇူးတင္ပါတယ္ ဆုိတာ အသိအမွတ္ျပဳ ေျပာခ်င္တာပါ..
အားလံုး ပဲျပဳတ္စားျပီး ေပ်ာ္ၾကပါေစ...
ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ အမည္မသိ မွတ္ခ်က္ေရးသူေရ..။
Deleteအခံြကေတာ့ နည္းနည္းပါးပါး ကြ်တ္တာပါပဲဗ်ာ.. မပင္မပန္း အလြယ္တကူခ်က္ရလို႔ တဗန္းသာတဲ့အတြက္.. ဒီေလာက္နည္းနည္းကြ်တ္တာေတာ့ လစ္လ်ဴရႈေစခ်င္ပါတယ္..။ အလုပ္လဲ မရႈပ္လွဘူးေလ။ ျမန္မာျပည္မွာလို ေပါင္းအိုးၾကီးေတြနဲ႔ လက္ဝင္ေအာင္ မခ်က္ရပဲ ႏူးအိအိေလး စားရတာေတာ့ ေက်နပ္စရာပါေလ..။
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteအကိုနည္းအတုိင္းလုပ္တာအရမ္းအဆင္ေျပပါတယ္။ ညီမကျမန္မာျပည္ကလာတဲ့ စားေတာ္ပဲ(၂၅၀g)ကုိ ျပဳတ္တာပါ။ အကိုေျပာသလို (၂)ရက္အေညွာင့္ေဖာက္ၿပီးေတာ့ Palm Sugar Syrup နဲ႔ Bicarbonate Soda ထည့္ၿပီး ထမင္းေပါင္းအိုးနဲ႔ ေရနဲ႔ပဲတန္းတူထည့္ၿပီး ျပဳတ္ပါတယ္။ ျမန္မာျပည္ကလာတဲ႔ပဲေပမဲ့ အခြံေတာ့ကၽြတ္ပါတယ္။ တစ္ေခါက္တည္းနဲ႔ေအာင္ျမင္သြားလို႔ ေက်းဇူးအမ်ားႀကီးတင္ပါတယ္ရွင့္။
ReplyDeleteအဆင္ေျပတယ္ သိရလို႔ ဝမ္းသာပါတယ္ ခင္ဗ်ာ...
DeleteVery glad to have your comment. Can't type Burmese fonts from my laptop anymore.Thank you.
Delete