Skip to main content

ခရမ္းသီးႏွပ္ နဲ႔ ၾကက္ဟင္းခါးသီးေၾကာ္ခ်က္


ဘာလိုလိုနဲ႔ ဘေလာ့ဂ္နဲ႔ အဆက္ျပတ္တာ တႏွစ္ေတာင္ ရွိေတာ့မယ္။ ဖုန္ခါၿပီး အလြယ္တကူ အသက္ျပန္သြင္းရမယ္။ မနက္ျဖန္လာမယ့္ ဧည့္သည္ကို ဧည့္ခံဖို႔ ဒီေန႔ ၾကိဳတင္ခ်က္ျဖစ္တဲ့ ဆင္တူ ဟင္း ႏွစ္မ်ဳိးကို ဓာတ္ပံုေတြ ေဝေဝဆာဆာတင္ၿပီး ဆားခ်က္လိုက္မွာေပါ့။ အဲဒါေၾကာင့္ တဘက္က ခ်က္ရင္း တဘက္က ကင္မရာတကားကားနဲ႔ ဓာတ္ပံုေတြကို အခ်ိန္နဲ႔ တေျပးညီ ရိုက္ရပါေတာ့တယ္။ ပို႔စ္တင္ဖို႔ sign-in လုပ္ေတာ့ ဘေလာ့က ဧၿပီလမွာ အသြင္တမ်ဳိးနဲ႔ ဆန္းသစ္မယ္ဆိုပဲ။ upgrade လုပ္ပါဆိုလို႔ ႏွိပ္ပစ္လိုက္တယ္.. ဘာပံုစံထြက္လာမလဲ မသိဘူး။ ဒီပို႔စ္တင္ၿပီးမွ ၾကည့္ရဦးမယ္..။ မၾကိဳက္လဲ ဘာတတ္ႏိုင္မွာလဲ။ အလကားရတဲ့ႏြား သြားၿဖဲၾကည့္လို႔ ရမလားဗ်ာ..
 
ကဲ.. ေဟာ့ဒီမွာ ၾကက္ဟင္းခါးေၾကာ္ခ်က္ နဲ႔ ခရမ္းသီးႏွပ္...။ ျပင္ဆင္ ခ်က္ျပဳတ္တဲ့ အစီအစဥ္အလိုက္ ပံုေတြကို အစဥ္လိုက္ တင္လိုက္ပါတယ္။

ခ်က္စားမယ့္ ခရမ္းသီး ၾကက္ဟင္းခါးသီး နဲ႔ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေရာင္စံုေပါ့။
ၾကက္ဟင္းခါးသီး (၃ လံုး)ကို အေျမွာင္းလိုက္ ထက္ျခမ္းလွီး၊ အလယ္က အေစ့ေတြျခစ္ထုတ္ၿပီး ေဒါင္လိုက္ စိပ္လိုက္ပါတယ္။


ခရမ္းသီး (လံုး)ကို ပိုင္း (သိပ္ရွည္ေနရင္) ပိုင္းပိုင္းၿပီး ေလးစိပ္အေျမွာင္းလိုကထိပ္ကေလးခ်န္ၿပီး လွီးပါတယ္။ ဒါမွ အေျမွာင္းေလးေတြ ျပတ္ထြက္မသြားပဲ တဲြလ်က္ကေလး ရွိေနမွာပါ
ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို အလံုးလိုက္ ေရေဆးပါတယ္။
ခရမ္းခ်ဥ္သီးကိုေတာ့ ၾကိဳက္သလို လီွးႏိုင္ပါတယ္။
ျငဳတ္သီးစိမ္း၊ ၾကက္သြန္အျဖဴနဲ႔ အနီေတြကို ပါးပါးႏႈတ္ႏႈတ္ေလးလွီးထား။ ပုစြန္ေျခာက္ကိုေရစိမ္။ ပုစြန္(မွ်င္)ငပိ လက္ဖက္ရည္ တစ္ဇြန္းစာ ေရေဖ်ာ္ထားပါမယ္။
၁၅ မိနစ္ေလာက္ ေရစိမ္ထားတဲ့ ပုစြန္ေျခာက္ကို ေၾကရံုေလး အၾကမ္းေထာင္းပါတယ္။ ဒီလိုမေထာင္းခ်င္ရင္ ႀကိတ္ထားတဲ့ အေျခာက္မႈန္႔ကို သံုးပါ။



ၾကက္သြန္နီ၊ ငါးငန္ျပာရည္၊ ေရေဖ်ာ္ထားတဲ့ မွ်င္ငပိ၊ ပုစြန္ေျခာက္ေထာင္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႔ ျငဳတ္သီးစိမ္း၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ျငဳတ္အေရာင္တင္မႈန္႔ နဲ႔ နႏြမ္းမႈန္႔ ေတြ အဆင္သင့္ျဖစ္ရင္ စခ်က္ပါမယ္။
ၾကက္ဟင္းခါးသီးေၾကာ္ခ်က္


ကက္ဟင္းခါးသီး ၃ လံုးကို စိပ္ထားတာပါ။ အခါးေလ်ာ့ေစခ်င္ရင္ လွီးထားတဲ့ ၾကက္ဟင္းခါးစိပ္ေတြကို ဆားနဲ႔နယ္၊ ၁၅မိနစ္ေလာက္ၾကာမွ ေရ ၂ ခါေလာက္ စိမ္ေဆးပစ္ပါ။
ၾကက္ဟင္းခါး ခ်က္ဖို႔ စပါမယ္။
ဒယ္အိုးထဲ ဆီပူရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ဆီ စ သတ္ပါမယ္။ နည္းနည္းေလး ႏြမ္းသြားတာနဲ႔ ၾကက္သြန္နီထည့္ၿပီး ဆီဆက္သတ္ပါ။ နီေယာင္ေယာင္ေလးသမ္းလာတာနဲ႔ ျငဳတ္သီးစိမ္းထည့္ ေမႊပါမယ္။
ျငဳတ္သီးစိမ္းထည့္ေမႊၿပီးလို႔ ႏြမ္းတာနဲ႔ အေရာင္တင္မႈန္႔နဲ႔ နႏြမ္းမႈန္႔ ထည့္ေမႊပါ။ ၿပီးရင္ ပုစြန္ေျခာက္ေထာင္းထည့္ပါ။
မွ်င္ငပိနဲ႔ ငန္ျပာရည္ထည့္ေမႊၿပီး ခရမ္းခ်ဥ္သီး ထည့္ပါမယ္။ ၿပီးတာနဲ႔ ၾကက္ဟင္းခါးသီးစိပ္ေတြ ထည့္ ေရာပါမယ္။
(မွတ္ခ်က္ ။ ။ ခရမ္းသီးႏွပ္ ခ်က္မယ္ဆို  ဒီေနရာမွာ အစားထိုးရပါမယ္။)
ေရနည္းနည္းထည့္ၿပီး အဖံုးအုပ္ပါမယ္။
မီးအရွိန္ မျပင္းတျပင္းထား၊ ဆူလာတာနဲ႔ တခ်က္ေလာက္ေမႊၿပီး မီးရွိန္ထပ္ေလွ်ာ့ခါ မီးမိွန္းမိွန္းနဲ႔ ႏွပ္ထားပါမယ္။
ၾကက္ဟင္းခါးသီးေတြ ႏူးနပ္လာရင္ အေပါ့အငန္ျမည္း၊ ေပါ့ေနေသးရင္ ဆားထပ္ထည့္ၿပီး မီးပိတ္ အဖံုးထပ္ပိတ္ၿပီး အေငြ႔ေသတဲ့အထိ ဆက္ႏွပ္ထားလိုက္ပါ။
ခူးခပ္စားႏိုင္ပါၿပီ။

******

ခရမ္းသီးႏွပ္

ခရမ္းသီးကိုလည္း အေပၚက ၾကက္ဟင္းခါးသီးခ်က္တဲ့ အစီအစဥ္အတိုင္း ခ်က္ပါ။





Popular posts from this blog

ေဟာ့ဒီက ပဲျပဳတ္ ႏူးႏူးအိအိကေလး...

ျပည္ပေရာက္ ျမန္မာေတြထဲမယ္ ပဲျပဳတ္ မႀကိဳက္တဲ့သူ အေတာ္နည္းမယ္လို႔ ေျပာရင္၊ သေဘာတူမယ့္သူ အေတာ္မ်ားမယ္လို႔ ထင္ပါတယ္။ ပဲျပဳတ္ ႏူးႏူးအိအိကေလးကို ပဲဆီေမႊးေမႊးေလး ဆမ္း၊ ဆားကေလး ျဖဴး၊ ထမင္းၾကမ္းနဲ႔ အဆာေျပ စားမလား.. နံျပားနဲ႔ တီးမလား..။ ေကာက္ညွင္းေပါင္းနဲ႔ ေလြးမလား.. မုန္႔ဟင္းခါးနဲ႔ ဝါးမလား..။ ဒါမွမဟုတ္ ဆီပူပူထဲ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နႏြမ္းမႈန္႔၊ ဆား၊ ထမင္းၾကမ္းန့ဲ ပဲျပဳတ္ေလး ထည့္လွိမ့္ၿပီး ထမင္းေၾကာ္လုပ္ ဆြဲမလား.. အလြယ္တကူ ဝယ္လို႔ရတဲ့ ေပါင္မုန္႔ အျဖဴထည္နဲ႔ပဲ ၿပီးစလြယ္ ႀကိတ္မလား.. ဘယ္လိုပဲစားစား ပဲျပဳတ္ရဲ့ အိဆိမ့္တဲ့ အရသာက စဲြမက္စရာပါ။ ျမန္မာျပည္မွာဆို ပဲျပဳတ္ ေႏြးေႏြးအိအိေလးကို ေန႔စဉ္ မနက္ေစာေစာ လြယ္လြယ္ ဝယ္စားလို႔ရေပမဲ့၊ ျပည္ပမွာေတာ့ လြယ္လြယ္ မရႏိုင္ပါဘူး။ ဝယ္လို႔ရခဲ့ရင္လည္း ၾကာရွည္ခံေအာင္ ေရခဲေသတၱာထဲ အခဲထား သိမ္းၿပီး၊ စားခါနီးမွ ေႏႊးစားေလ့ရွိၾကတာပါ။ ဒါေၾကာင့္ အရသာက ျမန္မာျပည္မွာလို ကြက္တိ မတူႏိုင္ပါဘူး။ ကိုယ္တိုင္ ပဲေဖာက္ၿပီး ျပဳတ္မယ္ဆိုရင္ေတာင္ ျပဳတ္နည္း မမွန္ရင္၊ ပဲက မအိပဲ ဆတ္ေတာက္ေတာက္နဲ႔မို႔ စားလို႔ စိတ္တိုင္းမက် ျဖစ္ရျပန္ပါတယ္။ က်ေနာ္ကိုယ္တိုယ္လည္း ခ်က္နည္းျပဳတ္နည္း စာအုပ္မ်ဳိးစုံထဲက

ဘိုထိုင္အိမ္သာ က်င့္ဝတ္မ်ား

အလုပ္နဲ႔ပတ္သက္တဲ့ ဌာနတခုရဲ႕ ေရအိမ္သာထဲမွာ ခ်ိတ္ထားတာေလး ဖတ္မိၿပီး၊ သေဘာက်လို႔ ေဝမွ်လိုက္ပါတယ္။ ဘိုထိုင္အိမ္သာေတြမွာ လိုက္နာက်င့္သုံးသင့္တဲ့ က်င့္ဝတ္ေတြပါ။ ဘိုထိုင္အိမ္သာနဲ႔ က်င့္သား မ႐ိွေသးတဲ့သူေတြအတြက္ ရည္႐ြယ္သလို၊ က်င့္သား႐ိွၿပီးသူေတြလည္း လိုက္နာသင့္တဲ့အခ်က္ေတြပါ။ ကဲ..ႏွာေခါင္းေလး ပိတ္ၿပီး ဖတ္မယ္။ Bathroom Etiquette သန္႔စင္ခန္း က်င့္ဝတ္မ်ား 1. After use with seat in ' down ' position: အိမ္သာအိုးအထိုင္ (အေပါက္ဝိုင္း) ' အက်(အထိုင္) ' အေနအထား၌ အသံုးျပဳၿပီးေနာက္.. Lift seat and examine all areas of commode including the under side of the seat. အထိုင္ကိုမတင္လ်က္ အထိုင္ေအာက္ မ်က္ႏွာျပင္အပါအဝင္ အိမ္သာအိုးေနရာအႏွ႔ံ အညစ္အေၾကး စြန္းထင္းျခင္း ရွိမရွိ စစ္ေဆးပါ။ Using special toilet cloth wipe (or brush), clean all residue from surfaces. အိမ္သာသံုးစကၠဴကို အသုံးျပဳလ်က္ ေနရာအႏွံ႔ရွိ အစြန္းအထင္းမ်ားကို သုတ္သင္ရွင္းလင္းပါ။ 2. After use with seat in ' up ' position: အိမ္သာအိုးအထိုင္ (အေပါက္ဝိုင္း) ' အတင္ ' အေနအထား၌ အသံုးျပဳၿပီးေနာက္.. Examine

ဟိုတုန္းက မိသားစုထမင္းဝိုင္းေလးကို လြမ္းပါဘိေတာ့...

ဟိုတေန႔က မၾကာခဏ ဆင့္ေခၚခံရေလ့ရိွတဲ့ တရားစီရင္ေရး တာဝန္ (Jury Duty) ထမ္းေဆာင္ေနရင္း၊ အမွတ္မထင္ ဖတ္လိုက္မိတဲ့ သတင္းေဆာင္းပါးတို တပုဒ္ေၾကာင့္ ျမန္မာရုပ္ရွင္ေတြထဲကလို ေနာက္ေၾကာင္းေတြ ျပန္ေတြးမိၿပီး ငယ္စဥ္က မိသားစုထမင္းဝိုင္းေလးကို ဝိုးတိုးဝါးတား ျပန္ေရာက္သြားခဲ့ရတယ္.. အထူးသျဖင့္ အဲ့ဒီထမင္းဝိုင္းက ငါးပိရည္ တို႔စရာေတြ လက္နဲ႔ နယ္ဖတ္ၿပီး အားပါးတရ စားေလ့ရွိတဲ့ မိခင္ႀကီးကို အရမ္းသတိရမိတယ္။ ဒီတသက္ ဘယ္ေတာ့မွ ျပန္မရႏိုင္ေတာ့တဲ့ အဲ့ဒီထမင္းဝိုင္းေလးကို တန္ဘိုးထားရမွန္း အသိ၊ အလင္းဝင္မိတဲ့အခ်ိန္ကေတာ့ အလြန္ေႏွာင္းေနပါၿပီ။ ဖတ္မိတဲ့ ေဆာင္းပါးေခါင္းစဥ္က " Rediscovering the joys of shared meals in your household " တဲ့။ ျမန္မာလို ဆီေလ်ာ္ေအာင္ ဘာသာျပန္ရရင္ " သင့္မိသားစုအတြင္း လက္ဆံုစားေသာက္ျခင္းရဲ့ ေပ်ာ္ရႊင္မႈမ်ားကို ျပန္လည္တူးဆြျခင္း " ေပါ့။ အဲဒီေဆာင္းပါးမွာ ခုလိုနိဒါန္းပ်ဳိးထားပါတယ္။ ခုေခတ္ အေမရိကမွာ မိသားစု စုံုစုံညီညီ ဝိုင္းဖြဲ့စားေသာက္ၾကဖို႔ဆိုတာ လြယ္ကူလွတ့ဲ အခြင့္အေရး မဟုတ္ေတာ့ပါဘူးတဲ့။ ေန႔စဥ္ ဇယ္စက္သလို မ်ားျပားလွတဲ့ အလုပ္ခ်ိန္ဇယားနဲ႔ ရွည္လ်ားတဲ့ အလုပ္ခ်ိန္နာရီေတြအျပင္ ေခတ္မီနည္းပညာ