Skip to main content

ခရမ္းသီးႏွပ္ နဲ႔ ၾကက္ဟင္းခါးသီးေၾကာ္ခ်က္


ဘာလိုလိုနဲ႔ ဘေလာ့ဂ္နဲ႔ အဆက္ျပတ္တာ တႏွစ္ေတာင္ ရွိေတာ့မယ္။ ဖုန္ခါၿပီး အလြယ္တကူ အသက္ျပန္သြင္းရမယ္။ မနက္ျဖန္လာမယ့္ ဧည့္သည္ကို ဧည့္ခံဖို႔ ဒီေန႔ ၾကိဳတင္ခ်က္ျဖစ္တဲ့ ဆင္တူ ဟင္း ႏွစ္မ်ဳိးကို ဓာတ္ပံုေတြ ေဝေဝဆာဆာတင္ၿပီး ဆားခ်က္လိုက္မွာေပါ့။ အဲဒါေၾကာင့္ တဘက္က ခ်က္ရင္း တဘက္က ကင္မရာတကားကားနဲ႔ ဓာတ္ပံုေတြကို အခ်ိန္နဲ႔ တေျပးညီ ရိုက္ရပါေတာ့တယ္။ ပို႔စ္တင္ဖို႔ sign-in လုပ္ေတာ့ ဘေလာ့က ဧၿပီလမွာ အသြင္တမ်ဳိးနဲ႔ ဆန္းသစ္မယ္ဆိုပဲ။ upgrade လုပ္ပါဆိုလို႔ ႏွိပ္ပစ္လိုက္တယ္.. ဘာပံုစံထြက္လာမလဲ မသိဘူး။ ဒီပို႔စ္တင္ၿပီးမွ ၾကည့္ရဦးမယ္..။ မၾကိဳက္လဲ ဘာတတ္ႏိုင္မွာလဲ။ အလကားရတဲ့ႏြား သြားၿဖဲၾကည့္လို႔ ရမလားဗ်ာ..
 
ကဲ.. ေဟာ့ဒီမွာ ၾကက္ဟင္းခါးေၾကာ္ခ်က္ နဲ႔ ခရမ္းသီးႏွပ္...။ ျပင္ဆင္ ခ်က္ျပဳတ္တဲ့ အစီအစဥ္အလိုက္ ပံုေတြကို အစဥ္လိုက္ တင္လိုက္ပါတယ္။

ခ်က္စားမယ့္ ခရမ္းသီး ၾကက္ဟင္းခါးသီး နဲ႔ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေရာင္စံုေပါ့။
ၾကက္ဟင္းခါးသီး (၃ လံုး)ကို အေျမွာင္းလိုက္ ထက္ျခမ္းလွီး၊ အလယ္က အေစ့ေတြျခစ္ထုတ္ၿပီး ေဒါင္လိုက္ စိပ္လိုက္ပါတယ္။


ခရမ္းသီး (လံုး)ကို ပိုင္း (သိပ္ရွည္ေနရင္) ပိုင္းပိုင္းၿပီး ေလးစိပ္အေျမွာင္းလိုကထိပ္ကေလးခ်န္ၿပီး လွီးပါတယ္။ ဒါမွ အေျမွာင္းေလးေတြ ျပတ္ထြက္မသြားပဲ တဲြလ်က္ကေလး ရွိေနမွာပါ
ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို အလံုးလိုက္ ေရေဆးပါတယ္။
ခရမ္းခ်ဥ္သီးကိုေတာ့ ၾကိဳက္သလို လီွးႏိုင္ပါတယ္။
ျငဳတ္သီးစိမ္း၊ ၾကက္သြန္အျဖဴနဲ႔ အနီေတြကို ပါးပါးႏႈတ္ႏႈတ္ေလးလွီးထား။ ပုစြန္ေျခာက္ကိုေရစိမ္။ ပုစြန္(မွ်င္)ငပိ လက္ဖက္ရည္ တစ္ဇြန္းစာ ေရေဖ်ာ္ထားပါမယ္။
၁၅ မိနစ္ေလာက္ ေရစိမ္ထားတဲ့ ပုစြန္ေျခာက္ကို ေၾကရံုေလး အၾကမ္းေထာင္းပါတယ္။ ဒီလိုမေထာင္းခ်င္ရင္ ႀကိတ္ထားတဲ့ အေျခာက္မႈန္႔ကို သံုးပါ။



ၾကက္သြန္နီ၊ ငါးငန္ျပာရည္၊ ေရေဖ်ာ္ထားတဲ့ မွ်င္ငပိ၊ ပုစြန္ေျခာက္ေထာင္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႔ ျငဳတ္သီးစိမ္း၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ျငဳတ္အေရာင္တင္မႈန္႔ နဲ႔ နႏြမ္းမႈန္႔ ေတြ အဆင္သင့္ျဖစ္ရင္ စခ်က္ပါမယ္။
ၾကက္ဟင္းခါးသီးေၾကာ္ခ်က္


ကက္ဟင္းခါးသီး ၃ လံုးကို စိပ္ထားတာပါ။ အခါးေလ်ာ့ေစခ်င္ရင္ လွီးထားတဲ့ ၾကက္ဟင္းခါးစိပ္ေတြကို ဆားနဲ႔နယ္၊ ၁၅မိနစ္ေလာက္ၾကာမွ ေရ ၂ ခါေလာက္ စိမ္ေဆးပစ္ပါ။
ၾကက္ဟင္းခါး ခ်က္ဖို႔ စပါမယ္။
ဒယ္အိုးထဲ ဆီပူရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ဆီ စ သတ္ပါမယ္။ နည္းနည္းေလး ႏြမ္းသြားတာနဲ႔ ၾကက္သြန္နီထည့္ၿပီး ဆီဆက္သတ္ပါ။ နီေယာင္ေယာင္ေလးသမ္းလာတာနဲ႔ ျငဳတ္သီးစိမ္းထည့္ ေမႊပါမယ္။
ျငဳတ္သီးစိမ္းထည့္ေမႊၿပီးလို႔ ႏြမ္းတာနဲ႔ အေရာင္တင္မႈန္႔နဲ႔ နႏြမ္းမႈန္႔ ထည့္ေမႊပါ။ ၿပီးရင္ ပုစြန္ေျခာက္ေထာင္းထည့္ပါ။
မွ်င္ငပိနဲ႔ ငန္ျပာရည္ထည့္ေမႊၿပီး ခရမ္းခ်ဥ္သီး ထည့္ပါမယ္။ ၿပီးတာနဲ႔ ၾကက္ဟင္းခါးသီးစိပ္ေတြ ထည့္ ေရာပါမယ္။
(မွတ္ခ်က္ ။ ။ ခရမ္းသီးႏွပ္ ခ်က္မယ္ဆို  ဒီေနရာမွာ အစားထိုးရပါမယ္။)
ေရနည္းနည္းထည့္ၿပီး အဖံုးအုပ္ပါမယ္။
မီးအရွိန္ မျပင္းတျပင္းထား၊ ဆူလာတာနဲ႔ တခ်က္ေလာက္ေမႊၿပီး မီးရွိန္ထပ္ေလွ်ာ့ခါ မီးမိွန္းမိွန္းနဲ႔ ႏွပ္ထားပါမယ္။
ၾကက္ဟင္းခါးသီးေတြ ႏူးနပ္လာရင္ အေပါ့အငန္ျမည္း၊ ေပါ့ေနေသးရင္ ဆားထပ္ထည့္ၿပီး မီးပိတ္ အဖံုးထပ္ပိတ္ၿပီး အေငြ႔ေသတဲ့အထိ ဆက္ႏွပ္ထားလိုက္ပါ။
ခူးခပ္စားႏိုင္ပါၿပီ။

******

ခရမ္းသီးႏွပ္

ခရမ္းသီးကိုလည္း အေပၚက ၾကက္ဟင္းခါးသီးခ်က္တဲ့ အစီအစဥ္အတိုင္း ခ်က္ပါ။





Popular posts from this blog

ေဟာ့ဒီက ပဲျပဳတ္ ႏူးႏူးအိအိကေလး...

ျပည္ပေရာက္ ျမန္မာေတြထဲမယ္ ပဲျပဳတ္ မႀကိဳက္တဲ့သူ အေတာ္နည္းမယ္လို႔ ေျပာရင္၊ သေဘာတူမယ့္သူ အေတာ္မ်ားမယ္လို႔ ထင္ပါတယ္။ ပဲျပဳတ္ ႏူးႏူးအိအိကေလးကို ပဲဆီေမႊးေမႊးေလး ဆမ္း၊ ဆားကေလး ျဖဴး၊ ထမင္းၾကမ္းနဲ႔ အဆာေျပ စားမလား.. နံျပားနဲ႔ တီးမလား..။ ေကာက္ညွင္းေပါင္းနဲ႔ ေလြးမလား.. မုန္႔ဟင္းခါးနဲ႔ ဝါးမလား..။ ဒါမွမဟုတ္ ဆီပူပူထဲ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နႏြမ္းမႈန္႔၊ ဆား၊ ထမင္းၾကမ္းန့ဲ ပဲျပဳတ္ေလး ထည့္လွိမ့္ၿပီး ထမင္းေၾကာ္လုပ္ ဆြဲမလား.. အလြယ္တကူ ဝယ္လို႔ရတဲ့ ေပါင္မုန္႔ အျဖဴထည္နဲ႔ပဲ ၿပီးစလြယ္ ႀကိတ္မလား.. ဘယ္လိုပဲစားစား ပဲျပဳတ္ရဲ့ အိဆိမ့္တဲ့ အရသာက စဲြမက္စရာပါ။ ျမန္မာျပည္မွာဆို ပဲျပဳတ္ ေႏြးေႏြးအိအိေလးကို ေန႔စဉ္ မနက္ေစာေစာ လြယ္လြယ္ ဝယ္စားလို႔ရေပမဲ့၊ ျပည္ပမွာေတာ့ လြယ္လြယ္ မရႏိုင္ပါဘူး။ ဝယ္လို႔ရခဲ့ရင္လည္း ၾကာရွည္ခံေအာင္ ေရခဲေသတၱာထဲ အခဲထား သိမ္းၿပီး၊ စားခါနီးမွ ေႏႊးစားေလ့ရွိၾကတာပါ။ ဒါေၾကာင့္ အရသာက ျမန္မာျပည္မွာလို ကြက္တိ မတူႏိုင္ပါဘူး။ ကိုယ္တိုင္ ပဲေဖာက္ၿပီး ျပဳတ္မယ္ဆိုရင္ေတာင္ ျပဳတ္နည္း မမွန္ရင္၊ ပဲက မအိပဲ ဆတ္ေတာက္ေတာက္နဲ႔မို႔ စားလို႔ စိတ္တိုင္းမက် ျဖစ္ရျပန္ပါတယ္။ က်ေနာ္ကိုယ္တိုယ္လည္း ခ်က္နည္းျပဳတ္နည္း စာအုပ္မ်ဳိးစုံထဲက...

အေမရိကန္ျပည္ေထာင္စုကို စားစရာေတြ သယ္လာမယ္ဆိုရင္

ေဆာင္းပါးစံု (မိုးမခ) အေမရိကန္ျပည္ေထာင္စုကို စားစရာေတြ သယ္လာမယ္ဆိုရင္ ခ်မ္းေျမ႔အိမ္ ျပည္ပေရာက္ေနၾကတဲ့ ျမန္မာေတြ ေ႐ႊျပည္ေတာ္က လာမယ့္ေဆြမ်ဳိး၊ မိတ္ေဆြေတြကို လူႀကံဳမွာေလ့ရွိတာကေတာ့ အစားအစာပါပဲ။ ႀကိဳက္ႏွစ္သက္လို႔ပဲ ျဖစ္ျဖစ္၊ အလြမ္းေျဖဖို႔ပဲ ျဖစ္ျဖစ္ ျမန္မာျပည္က စာအုပ္၊ မဂၢဇင္း၊ ဂ်ာနယ္ေတြ၊ သီခ်င္း၊ ရုပ္ရွင္၊ ကာရာအိုေက စီဒီဓာတ္ျပားေတြအျပင္ ဆီးထုပ္၊ ခ်ဳိခ်ဥ္ လက္ဖက္စတဲ့ အစားအစာေတြကို လူႀကံဳနဲ႔ ထည့္ေပးဖို႔၊ စာတိုက္ကေန ပို႔ေပးဖို႔ ေရႊျပည္ေတာ္က ေဆြမ်ဳိး၊ မိတ္ေဆြေတြကိုလည္း လွမ္းမွာတတ္ၾကပါတယ္။ ဒါမွမဟုတ္ ျမန္မာျပည္ကုိ ကိုယ္တိုင္ ျပန္လည္လည္ပတ္တဲ့အခါမွာလည္း စားစရာေတြ တနင့္တပိုး အပင္ပန္းခံ သယ္လာတတ္ၾကပါတယ္။ အဲ.. အေမရိကလည္းေရာက္ေရာ ေလဆိပ္မွာ ဟိုစားစရာေတြ အသိမ္းခံရ၊ ဒီပစၥည္းေတြ အလြင့္ပစ္ခံရနဲ႔ အဲဒီအခါက် သယ္လာေပးတဲ့သူေရာ၊ လူႀကံဳမွာတဲ့သူေတြပါ စိတ္မေကာင္းျဖစ္ၾကရတယ္။ တခ်ဳိ႕စိတ္ထားမႀကီးတဲ့သူေတြဆိုရင္ အထင္လြဲၾက၊ အခင္အမင္ေတြပါ ပ်က္ၾကတဲ့အထိ ျဖစ္ၾကတယ္လို႔ ၾကားဖူးပါတယ္။ ဒီေတာ့ ဒီလူမႈေရးဒုကၡေတြ မႀကံဳရေအာင္ ဒီေဆာင္းပါေလး ဖတ္ၿပီးမွ ျမန္မာျပည္က အစားအစာေတြကို မွာပါ၊ ကိုယ္တိုင္လည္း စိတ္ခ်လက္ခ် သယ္လာပါခင္ဗ်ာ...

အလွည့္က် မႏဲြ႔စတမ္း၊ အေမ့အတြက္ ကဗ်ာ ႏွစ္ပုဒ္

အေမဆံုးတာ ဒီေန႔ ၃ ႏွစ္တင္းတင္းျပည့္ၿပီ။ မေန႔ တေန႔ကလိုပဲလို႔ ထင္မိတယ္။ ေန႔တိုင္း ေနာင္တ ေတြနဲ႔ အေမ့ကို သတိရေနမိတယ္။ အေမက အသက္ ၇၆ ႏွစ္ထဲပဲ ေနသြားခဲ့ရတာ။ အလုပ္မွာ အသက္္ ၈၀ေက်ာ္ ၉၀ေက်ာ္ အဖိုး အဖြားေ တြ၊ တကိုယ္တည္္း သန္သန္မာမ ာ ခရီးသြား တာ ေတြ႔ရရင္ အေမ့အသက္နဲ႔ ႏိႈင္းၿပီး အေမ့ကိုလည္း သူတို႔လို အသက္ရွည္ရွည္ ေနေစခ်င္လိုက္တာ။ ရံဖန္ရံခါ အေမ့ အနီးတဝိုက္ လဲွေလွာင္းေနတဲ့ လူေတြရဲ့ ေက်ာက္စာတိုင္ေတြ လိုက္ဖတ္ၿပီး၊ အေမ့သက္တမ္းန႔ဲ တန္း လိုက္ညွိမိတယ္။ အေမ့ထက္ သက္တမ္းၾကာၾကာ ပိုေနသြားရတဲ့သူေတြ ေတြ႔ရတဲ့အခါ၊ အေမ သူတို႔လို သက္တမ္းေစ့ မေနလိုက္ရေလခ်င္းလို႔ ဝမ္းနည္းမိတယ္။ ဒါေပမဲ့ အေမ့ထက္ သက္တမ္းပိုတိုတဲ့သူေတြ ေတြ႔ျပန္ေတာ့လည္း ေျဖသာသလို အရွိသား။ တရားသိသလိုလိုနဲ႔ တရားမရွိတဲ့ က်ေနာ္။ အသက္ထင္ရွား ရွိစဉ္တုန္းကေတာ့ ဒီလို စိတ္ကူးမ်ဳိး အိပ္မက္ထဲမွာေတာင္ မမက္ခဲ့ဖူးဘူး။ အေမ့အေပၚ အျခားသူေတြနဲ႔ ပတ္သက္ၿပီး အစာမေက် တဲ့ စိတ္ေတြက မ်ား ေနခဲ့လို႔မို႔၊ အေမ အသက္ရွည္ရွည္ ေနႏိုင္ပါေစလို႔ ဆုမေတာင္းခဲ့ဖူးဘူး၊ ဆႏၵမျပဳခဲ့ဖူးဘူး။ ကိုယ့္အေျပာအဆို အျပဳအမူေၾကာင့္ အေမ စိတ္ထိခိုက္သြားေလမလား မငဲ့ညွာခဲ့ဖူးဘူး။ လမ္းေလွ်ာက္ရင္ ေႏ...